Sunn snacks for fredagskvelden

TGIF!

Som de sier på Homeland: Alle har sin akilleshæl. Noen elsker lakris. Andre er avhengig av Pepsi Max. Jeg digger potetgull. Ikke sånt snobbete, fancy, smakfullt potetchips med grillet, spansk paprika eller Maldonsalt. Nei, gi meg en pose ordentlig, fett potetgull med paprika eller salt og pepper og jeg er i HighCarbHighFat-himmelen.

Hvis jeg ikke vil dø av hjerteinfarkt før jeg runder 35 -der legene som obduserer meg finner store mengder fritert palmeolje og paprikapulver i de ugjennomtrengelige blodårene mine- må jeg imidlertid finne på noe lurt. Min nye fredagsfavoritt gir meg akkurat det salte, spicy kicket jeg er ute etter, samtidig som de er supersunne, gjør at jeg får i meg minst 1 av de 5 om dagen, masse proteiner og er så mettende at jeg knapt orker røre mer enn en plate Walters Mandler.

Her får dere derfor:

Kaluzas ovnsbakte kikertsnacks!

Krydder. Masse, masse deilig krydder.

Disse krever minimalt med energi å lage siden ovnen gjør mesteparten av arbeidet.

Begynn med krydderet du liker. Du kan selvsagt gå for poshe varianter med harissa eller havsalt og timian, men jeg er fra Drammen og vokst opp med varmt ostesmørbrød med grillkrydder på, så jeg kjører på med det.

Grillkrydder, tørket paprika, salt (her bruker jeg Seltin) og gjerne en god dose chili eller cayennepepper.

Billige ferdigkokte kikerter funker finfint.

Så finner jeg frem noen hermetiske kikerter og rapsolje. Kikertene skyller jeg og tørker godt på kjøkkenpapir (det er vanskeligere å få kikertene crispy om jeg glemmer å tørke, men det smaker digg lell!) Oljen blander jeg med kryddere, før jeg heller alt over på en stekeplate med bakepapir. Også kjører jeg på med mer krydder på toppen, bare for digg!

Digg!

Ser det ikke godt ut? Kikertene lar jeg steke lavt i ovnen til de er litt crispy på utsiden. Det tar ca 30-40 minutter på 220 grader. I mens legger jeg barna! (Men lurt å følge med de siste minuttene så ikke kikertene blir brent) La kikertene avkjøle seg i åpen ovn i 5-10 minutter etterpå, og så er det bare å knaske i vei!

Helg. Bra film som venter på Get Boxen. Kjekk mann. Sovende barn. Og digg hjemmelaget snacks.

Kikertene blir bløte etter en dag, men lager du for mye kan du enten crispe de opp litt i ovnen igjen dagen derpå. Eller du kan mose de ferdig krydrede kikertene sammen med litt olje for en digg og spicy hummus. Perfekt på brødskiva eller som dipp for grønnsaksstaver (eller pottis..) neste kveld.

Forrige helg fikk jeg så mange gode filmtips av dere, så nå har jeg masse jeg gleder meg til å se. Her ble det En Kongelig Affære forrige helg og den var helt fantasisk vakker og vellspilt om en ung dronning og skjebnen som rammer henne og barna. Jeg gråt og gråt på slutten der! (Og som den kongenerden jeg er ble jeg selvsagt sittende å lese meg opp på Dronning Caroline Mathilde og Struensee på nett etterpå) Helt sinnsykt bra!

Hva slags snacks er du avhengig av? Og har du tips til noe mat som er sunt, men fortsatt digg å småspise på?

PS: Likte du dette innlegget? Bruk i så fall gjerne et minutt på å stemme på Susanne Kaluza som Årets Mammablogg  her!

No Comments
 • bestof2sisters

  18/01/2013 at 08:06 Svar

  Aa, himmel og hav det saa godt ut!! Dette lager jeg ikveld…nam!
  Jeg er ogsaa en ordentlig chips-o-maniac, saa enkel-aa-lage-smaker-digg-snacks er absolutt min ting 🙂

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 09:48 Svar

   Så bra! Og bare å mikse og trikse med krydder og steketid til du synes det er perfekt for deg. Ikke noen fasit her 😉

 • Rudolfine

  18/01/2013 at 09:20 Svar

  Jeg digger popcorn!
  Hjemmelaget, i gryte, med bittelitt bremykt oppi. Pop-pop-pop, og strø over salt og smørkrydder. Krydderet smaker som smør, bare uten alle ulempene. Mmmmmm …..

  Men joda, chips/potetgull er også godt!

  Dette tipset ditt fikk jeg også lyst til å prøve.

  • Thomas

   19/01/2013 at 11:05 Svar

   Smørkrydder? Hvor får man kjøpt dette?

   • Endre

    19/01/2013 at 16:16 Svar

    Jeg har sett de selger små dåser med popcorn krydder på kiosken på kinoen. men også på 7/11.

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 09:49 Svar

   Mmm.. Popcorn er også digg ja!

 • Jona ( Mammalivet i Berlin)

  18/01/2013 at 10:13 Svar

  mmmm dette var spennende! Er også chips-elsker, og har laget pastinak-chips hjemme da cravingsene ikke ville gi seg. Kjempegodt og mye sunnere enn potetchips 🙂

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 14:31 Svar

   Elsker pastinakk! Pleier å lage suppe av dem, men nå skal jeg jommen prøve meg på chips en dag og!

 • DIVAMAMMA.COM

  18/01/2013 at 10:27 Svar

  Jøje meg, det så godt ut. Jeg er også et potetgullmenneske. Popcorn duger også, så lenge snackset er salt. Det der fikk jeg lyst å teste ut altså. Men hvor mye kalorier er det i det tro ? Jeg går på Grete Roede , derfor jeg spør 😉

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 14:32 Svar

   Oohhh. Aner ikke 😀 Er helt blank på sånt. Kommer kanskje ann på hvor mange ss olje man bruker? Trenger ikke mye. Er krydderet som gjør det digg!

 • Monica Lien

  18/01/2013 at 10:29 Svar

  Disse skal jeg jammen prøve! 🙂
  Selv går jeg gjerne for det søte: Jordbær dyppet i 70% sjokolade eller supersunne brownies med valnøtter (fra kokeboken min»Søtt og sunt» som kom i høst).
  Men sjokoladedyppete jordbær kan fint lages uten kokebok! Smelt 70% sjolade, hell den i en kaffekopp og dypp ett og ett jordbær om gangen.

  To lure tips: Kjøp Freia sinsjokolade som er pakket i plast. Da kan du bare slippe hele sjokoladen MED innpakning i en gryte varmt vann. Ta den opp når den er smeltet, klipp av et hjørne og vips har du deilig smeltet sjokolade uten søl eller oppvask! Det andre tipset er å helle det du liker av nøtter (feks hasselnøter, mandler og evt pistajesnøtter) i en liten plastboks. Knekk gjerne i en riskake i små biter. Hell over den smeltede sjokoladen og avkjøl. Knekk i biter når det er kaldt: SUPERSUNT og NYDELIG!!! 🙂

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 09:52 Svar

   Åh, det må jeg virkelig prøve! For et genialt tips, Monica!

 • Cecilie

  18/01/2013 at 10:36 Svar

  Å, jeg har akkurat sett en kongelig affære, og reagerte på nøyaktig samme vis! Jeg gråt oh gråt til jeg var hoven i øynene, mens jeg leste meg opp om dronningen og Struensee på Wiki. Nydelig film!

  Og kikertene: ser absolutt ut som noe jeg må prøve. Takk for tipset – god helg! 🙂

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 09:57 Svar

   Haha, jeg visste jeg ikke kunne være den eneste «nerden» her. For en utrolig og hjerteskjærende historie!

 • Cecilie

  18/01/2013 at 11:11 Svar

  Grønnkålchips! http://vegetarbloggen.com/2011/11/19/gronnkalchips/ Bruker ikke cashewnøtter selv, kun næringsgjær, rapsolje og salt. Er veldig godt! Ellers er eplebiter og gulrotstaver nydelig å dyppe i peanøttsmør. Eller baconsurrede dadler!

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 09:58 Svar

   Ohlalala! takk for tips! elsker baconsurrede dadler..

 • Hanne

  18/01/2013 at 11:27 Svar

  Ikke chipselsker, men kikertelsker! Så disse må prøves.

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 09:58 Svar

   Kikerter er genialt! Bruker det i nesten alt 😀

 • Pappahjerte

  18/01/2013 at 11:56 Svar

  Yuuum! Det der skal prøves ut i kveld! Takk for tips 🙂

  Er for øvrig helt hektet på hjemmelaget, sukkerfri sjokolade. Hvis du skulle ha to minutter med ledig tid mellom hendene, kan du jo sjekke ut oppskriften på bloggen min? Ligger som toppsak nå 🙂

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 10:04 Svar

   Nam!! Takk for tips!

 • Line H

  18/01/2013 at 14:18 Svar

  Takk for tips! Akkurat det jeg trenger i kveld! 🙂

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 10:05 Svar

   Hyggelig å høre 😀

 • Notisboka

  18/01/2013 at 15:22 Svar

  Du skriv fantastisk! Eg knegga godt då eg las denne bloggposten. Gjenkjennelsesfaktoren var høg! Min akilleshæl er nok lakris, men spicy saker som dette er på ein god 2. plass. Må prøvast!

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 10:45 Svar

   Så hyggelig å høre! Tusen takk for fine ord!!

 • Klara

  18/01/2013 at 15:54 Svar

  Ooooh, sunn snacks – det liker vi! Her går det i ostechips når jeg skal være «sunn» (alt er relativt). Julens edamer blir skikkelig smaksbombe når den blir omdisponert til chips i steikeovnen.

  ….men vanligvis (og alt for ofte) blir det kos fra Kim’s. Skylder på amming og søvndeprivasjon…

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 14:33 Svar

   Mmmmmm. Elsker ost! Og du, amming er en glitrende unnskyldning for potetgull. Litt digg må man jo ha det 😀

 • Linn

  18/01/2013 at 19:54 Svar

  Laget de nå, knallgode!!!!Her skal det lages nye imorgen.Takk for genialt tips:)

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 14:33 Svar

   Så utrolig hyggeilg å høre, Linn!

 • Bamsemums

  19/01/2013 at 16:09 Svar

  Veldig godt snadder! Anbefales virkelig! Jeg er en de av oss som plages med denne chips-hungeren på kvelden… Måtte selvfølgelig lage en egen vri med å ha i litt sherry-eddik, honning og hvitløk. Brukte Spansk røkt paprika, grillkrydder, timian, urtesalt og chilolje. Laget ferdig så det står noe moms klart når jeg og fruen kommer tilbake fra operaen i kveld 🙂 (Don Pasquale)!

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 14:34 Svar

   MMmm! Det hørtes herlig ut!!

 • MoKath

  19/01/2013 at 20:03 Svar

  Dette så godt ut, må prøves.

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 14:35 Svar

   Så hyggelig å høre at du ble inspirert 🙂

 • Kjersti

  20/01/2013 at 14:26 Svar

  Disse så kjempegode ut, dette skal prøves!
  Jeg er nok mer av typen som liker dipp med chips… Ja dipp med chips! Jeg er den som kjører hele chipsflaket ned i dippen sånn at jeg får mest mulig på. Bør helst ha en egen dipskål slik at jeg ikke tar alt fra de andre..

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 14:36 Svar

   Hahahahaha. Det er jo egentlig gull, for da er det nesten ett fett om det er potetgull eller gulrotstaver man dipper. Og dipp er jo lett å lage sunne vrier på med f.eks kesam 🙂

 • CathrineSB

  20/01/2013 at 17:39 Svar

  Dette var kjempegodt! Også bonus at det er både mettede og sunt.

  • Susanne Kaluza

   21/01/2013 at 14:36 Svar

   Så bra du også likte dem!

 • Mia

  30/01/2013 at 04:34 Svar

  Dette var kjempegodt, tusen takk for tips. Nå jobber jeg hardt med å dele med min mann, han får så vidt smake.

  • Susanne Kaluza

   30/01/2013 at 10:59 Svar

   Hahahahaha, så hyggelig å høre at de falt i smak, Mia 😀

 • […] forsøker å finne andre ting som er stas og gøy og godt, men som er hakket sunnere enn Kindersjokokolade, potetgull og non […]

 • Tony

  16/02/2013 at 20:54 Svar

  Kikerter kjøpt inn!
  Men det jeg ikke skjønte helt, skal olje og krydder blandes, så bade ertene i det for så å helle av oljen igjen? Eller skal oljen og alt helles over kikertene på stekeplaten??
  Vi gutter må ha det med teskje vøtt:)

  • Susanne Kaluza

   17/02/2013 at 09:24 Svar

   Teskje er bra 😉

   Altså: Det viktigste er bare at alle kikertene blir dekket av olje eller krydder. Om du vil dumpe kikertene oppi en bolle med krydder og olje og så helle alt ut på plata eller om du bare vil blande det med hendene på plata blir litt hipp som happ. Men husk. Maaaaasse krydder er digg 😉 Lykke til!

 • […] har prøvd seg på Kaluzas ovnsbakte kikertsnacks i dag. Han skal ha for forsøket, men nå lukter det forferdelig vondt her i huset – det gikk […]

 • Heiid.E

  13/04/2013 at 14:09 Svar

  Gleder meg til å prøve ut detta i kveld:D

 • Lina Kristiansen

  12/08/2013 at 02:56 Svar

  Nam! det må prøves, så utrolig godt ut! men jeg lurte på en ting, blir det hardt og tygge det som om det hadde vært vanlig potetgull eller er det mykt?:)

 • stian

  21/03/2014 at 00:17 Svar

  Dette skal lages til helgen det er det ingen tvil

Post a Comment