Ukas helgetips: Mange fisker får jeg der

Da jeg var barn hatet jeg fisk. Hatet hatet hatet. Kokt ørret med bein. Grøss. Lettsaltet torsk som bare smakte salt. Fiskepinner der vi gjorde en avtale med mamma om at vi bare måtte spise så mange pinner som vi var år selv (noe som alltid føltes som en liten seier i hverdagen siden jeg er tre år yngre enn søsteren min)

Min barndoms nemesis.

Da jeg ble voksen lærte jeg meg etterhvert å ikke bare spise, men elske fisk. Pannestekt kveite, tunfisk biff, smørstek kamskjell med bacon og sashimi av laks. Så fikk jeg barn selv. Var min tid som fiskespisende forbi? Måtte jeg nå -hver gang jeg ville ha meg en skikkelig digg middag, vurdere -som moren min måtte- om det var vært fighten og de skulende trynene rundt middagsbordet?

Heldigvis har jeg det lettere enn mamma. Utvalget digg fisk på en gjennomsnittlig Rimi-butikk er i dag uendelig mye bedre enn noe mamma kunne finne på de beste delikatessebutikkene i Drammen tidlig på 80-tallet. Barna mine gumper rå Salmalaks med sitron, fiskepudding med eller uten stjerneform og scampi med aioli med brede smil. Andre ting er de dog mer skeptiske til. Kamskjellene mine får jeg ha i fred, og datteren min er fortsatt ikke fortroelig med sushi (kan det ha noe med tangen å gjøre montro?)

Barna har laget kveldsmaten sin selv. Fiskepuddingfest ala Kaluza!

Derfor er jeg stor fan av helgens tema på Geitmyra matkultursenter: Norsk sjømat.Her får barna selv være med å tilberede og smake alt fra hjerteskjell og sushi til snegler og torskerogn!

Her er noe av det dere kan få oppleve:

 • Lag din egen kaviar
 • Bildeutstilling om fisk og sjømat gjennom norgeshistorien
 • 
Smak på blåskjell fra bakerovnen
 • Stor fiskedisk med sløying av ulike typer fisk
 • Smak hjemmerøkt laks fra egen røykeovn
 • Norges beste dykker Roderick Sloan og to arkeologer forteller om de første menneskene og livet i fjæra.
 • Sanking i fjæra. Se på, ta på, og smak på.
 • Lær å lage sushi av Arne Austbø, som har jobbet på de beste sushirestaurantene i verden.
 • Test eksotiske og urnorske sardinretter.

For de som trenger å varme seg med noe godt å drikke har Geitmyra solbærtoddy i bålpannen og håndbrygget kaffe.

Fisk blir ikke så mystisk når du har sett og tatt og tilberedt den selv.

Arrangementet er som vanlig gratis og varer fra klokka 13 til 16 søndag 17. mars.

PS: Jeg var ikke helt krise-kresen som barn. Da jeg syklet ned trappa på trehjulssykkelen min som treåring og måtte på Legevakta og lappe sammen nesa igjen, lovet nemlig pappa meg at hvis jeg lå helt i ro skulle jeg få bestemme hva vi skulle ha til middag. «Da vil jeg ha snegler», snufset jeg, til legens store forlystelse. Mamma og pappa møttes nemlig da de begge bodde i Sveits, og lørdagskos i det Kaluza-ske hjem på 80-tallet var snegler i hvitløkssmør. Nammesnask!

Likte du fisk som barn? Endret det seg når du ble eldre? Og får du i barna fisk? Hva slags fiskeretter er deres favoritt?

Min barndoms lørdagskos. Dog sannsynligvis mest på grunn av det nydelige hvitløkssmøret vi alltid dynket dem i.

No Comments
 • Pia

  15/03/2013 at 16:16 Svar

  Fisk var vel ikke favoritten, og det er ingen favoritt nå heller. Men noen fiskeretter er gode. Og jeg elsker sushi! En dårlig samvittighet på matfronten er dette med fisk – vi burde ha fisk til middag mye oftere enn det vi har..

  • Susanne Kaluza

   18/03/2013 at 10:27 Svar

   Samme her. 2-3 ganger i uka? Hvem får til det? Jeg er stolt om jeg får til 2-3 ganger i måneden! Men, vi kjører på med tran da. Trankapsler til datteren min og meg og tranfisk til lillebror.

 • Inger

  15/03/2013 at 23:20 Svar

  Fisk var absolutt ingen favoritt, og magen vrenger seg fremdeles ved tanken på stekt torskerogn.. blæææh.
  Men sånn bortsett fra kokt torsk og ørret, går det meste ned på høykant nå, 20 år senere 😉

  • Susanne Kaluza

   18/03/2013 at 10:29 Svar

   Arrrrghh. Stekt torskerogn forsøkte mamma å servere oss én gang og jeg får fortsatt brekninger ved tanken. Men det meste annet av fisk og sjømat er jeg kjempeglad i idag. Når det bare er sønnen min og jeg hjeme pleier jeg å grille scampi og brokkoli i olivenolje med hvitløk og litt havsalt. Kosemat!

 • Kommunikajson- & Kulturklassen ved St. Hallvard VGS

  20/03/2013 at 11:06 Svar

  Må ikke du kaste veldig mye mat? Med tanke på at du skjærer ut og former maten. Hva gjør du med maten som blir til overs (restene som ikke blir med i formen)??

  • Susanne Kaluza

   20/03/2013 at 14:11 Svar

   Hei Kommunikasjons- & Kulturklassen ved St. Hallvard videgående!

   Svaret er nei. Jeg tror ikke mange er særlig komfortable med å kaste mat. I eksempelet over med fiskepuddingen var det barna som stakk ut former og de koste seg med avkappet fram til vi hadde fått dekket bordet og gjort alt klart.

   Men jeg blir litt nysgjerrig på dere jeg, siden dere skriver under med en samlebetegnelse 🙂 Hvordan kom dere på å spørre om akkurat dette? Er det noe dere har diskutert i klassen?

   Hvis man vil unngå svinn er det enkelt å løse. Brødrester kan f.eks samles i en pose og tas med neste gang vi mater endene, eller brukes i kjøttkaker. Fruktavkapp er kanskje det enkleste, -det er gull å ha i en stor fryseren og bruke til smoothies. Som med all matlaging er det viljen det står på.

   Også må vi ikke glemme at det blir mye mindre svinn når barna synes måltidet ser så fristende ut at de faktisk spiser opp 🙂

   Ha en fortsatt god dag, og lykke til videre med skolen!

   Hilsen
   Susanne

   • Kommunikajson- & Kulturklassen ved St. Hallvard VGS

    21/03/2013 at 13:41 Svar

    Takk for svar!
    Vi har gjennom en periode drevet med diskursanalyse og analysert blogger. Din har vært en av de vi har analysert og dette var et spørsmål som tilfeldigvis kom opp i klassen, noe vi alle ble litt nysgjerrige på!

    Takk for gode ideer til hvordan man kan bruke matrester på en god måte!

 • VeraValkyria

  20/03/2013 at 16:44 Svar

  Oi! Du pressenterte nettopp en litt ny problemstilling for meg.
  Som barn var jeg kjempeglad i fisk, og da spesielt bestefar sin egen salttorsk med sprøstekt bacon.
  Nå liker jeg ikek fisk i det hele tatt. Kan spise fiskegrateng (men er der egentlig så mye fisk i ferdig fiskegrateng?)
  Og nå skal vi jo ha barn selv, jeg og min kjempekresne samboer (han spiser nemlig ikke grønnsaker heller!!!!!!)
  Heh, godt det enda er omtrent ett år til vårt barn begynner å spise vår mat, da jeg foreløbig bare er 5 måneder gravid.

Post a Comment