Kronikk om «thinspiration» for NRK

Coveret til siste nummer av Costume har inspirert meg til å skrive en kronikk om kroppsfokuset døtrene våre møter, både fra media og fra sine  nærmeste. For mens du før måtte lete på nettets mørke avkroker for å finne folk som heiet frem spiseforstyrrelser har «thinspiration» gjort det langt vanskeligere å skille mellom hva som er sunt og hva som er sjukt.

Men er det så lett at vi kan legge all skylda over på media? Hvordan snakker vi selv om egen kropp mens barna hører på?

Kronikken min der jeg diskuterer flere av disse tingene står på trykk på NRK Ytring i dag. Du finner den her.

Reagerer du på Costume coveret? Eller mener du det er innenfor for et moteblad? Og synes du media eller vi foreldre bør ta størsteparten av skylda for kroppsfokuset barna våre utsettes for?

30 Comments
 • carina

  12/04/2013 at 14:51 Svar

  BRA skrevet. Lett å legge skylden på andre, selv om media nok er langt fra uskyldige i denne sammenhengen, er det viktig at alle går i seg selv og tenker over hvordan vi bidrar til å opprettholde dette presset – det er nok veldig sant at mye kan gjøres på hjemmebane med å skape gode og sunne verdier og idealer.

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 07:56 Svar

   Ja, det er en ansvarsfraskrivelse å skylde på media mens en selv står foran speilet og klager over hvor tjukk rumpa ser ut i den buksa..

 • Christina

  12/04/2013 at 15:37 Svar

  Jeg reagerte på coveret med en gang jeg så det i butikken. Det er sjelden jeg gjør, for jeg er vant til å se uoppnåelig ideal på forsiden av motebladene. Men dette var ekstremt.
  Trodde motebladene var blitt «sunne», og at de har begynt å sette grenser for seg selv, i hvert fall det disse moteredaktørene sier i intervjuer. Jeg reagerer like mye på «strong is the new skinny»-konseptet, som medier og kjendiser hauser opp. Det er kamuflert kroppspress, der man fortsatt skal være liiiike tynn, men bare ha «definerte»/»tonede» muskler I TILLLEGG. Liker bloggen din når du kommer med slike, samfunnskritiske innlegg, som får oss til å tenke. Bloggsfæren undervuderer leserne, og tror de bare vil ha «lette» innlegg, som man kan kjapt gå innom å lese.

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 07:59 Svar

   Takk. Jeg er helt enig i at «strong is the new skinny» er glamorisert overtrening og thinspo. Det handler som du sier fortsatt om å være tynn. Bare å definerte overarmer og markerte magemuskler i tillegg. Kroppsfokus er generelt noe dritt, så lenge man stort sett spiser sunt og beveger seg i blant.

 • ovid

  12/04/2013 at 16:51 Svar

  Reagerte veldig på bildet og lurte på om det var en dukke, eller om hodet er forstørret. Noe er veldig merkelig. Finnes det noen som ser sånn ut i det virkelige livet?

  Har en venninne som har anoreksi, som kun veier 30 kilo. Til og med hun har ikke så stort hode i forhold til kroppen.

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 08:01 Svar

   Ja bildet ser unaturlig ut. Det kan hende det har skjedd noe rart i Photoshop der? Ellers er det i alle fall en veldig rar vinkel. Uansett rart at redaksjonen i motebladet ikke ser det selv.

 • Kirsti

  12/04/2013 at 18:29 Svar

  Jeg syns i utgangspunktet Siri er flott. Men jeg mener det finnes andre måter å vise frem en søt jente på et cover uten at man fronter at barbieliknende kropper er det (eks http://art8amby.wordpress.com/2012/10/21/siri-tollerod-for-costume-norway-november-2012/)

  Jeg fikk helt sjokk da jeg skulle inn på marc jacobs sine sider for å se etter en bukse. Kan vel si at jeg ikke ble så veldig hypp på den buksa for å si det sånn (http://www.marcjacobs.com/marc-by-marc-jacobs/womens/ready-to-wear/pants-and-bottoms/m1131906/stick-flamingo-red?sort=)

  Hele livet har jeg vært veldig tynn og fått mange kommentarer på det. Det sårer like mye å høre at man ser ut som et afrikabarn som å høre at man er tjukkas.

  Jeg tror det er viktig å fronte et sunt forbilde, uansett hvordan man ser ut. Det gjelder ikke bare for døtrene våre, men også sønnene. Jeg vet ikke om kroppspresset er like stort blant gutta (annet enn at muskler er kulere enn hengslete), men for mange er det nok sånn at det er større status å velge den tynne, pene jenta enn hun tjukke, pene jenta. Dessverre.

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 08:09 Svar

   Godt poeng! Kroppsfokus er en uting enten man er tynn eller rund. Det ville som du sier vært enkelt for Costume å velge et annet bilde der modellen ikke fremstår så undervektig. Fra venner som jobber med mote vet jeg blader som Det Nye f.eks ikke står tilbake for å be fotografene ta nye runder med fotoshoots om de synes jenta fremstår for tynn på bildene.

 • Diaperdivadiary

  12/04/2013 at 22:36 Svar

  Denne uken har lokalavisen hjemme skrevet en artikkel om meg. Den handler om mobbingen jeg gikk gjennom på (spesielt) ungdomsskolen. Jeg ble mobba for jeg var tynn. Jeg er naturlig tynn, og har alltid vært det. Og jeg har hata det. Spist hamburgere til jeg spydde, gått med flere lag klær.. Alt, så jeg skulle slippe de stygge kommentarene. Men det hjalp ikke. Jeg er tynn, og derfor prøvde jeg meg som modell. Og der ble jeg godtatt!!
  Anyways, jeg vil gjerne få frem den andre siden litt også.. Jeg opplever fremdeles at folk syns at det er greit å kommentere «tynnheten» min i negative ordelag. Og jeg har i den virkelige verden aldri fått aksept for at jeg ser slik ut. (Bare i modellverden) Idealet er (og var) jenter med former. Det var de jentene som gutta forelsket seg i! Og man må jo ha noe å ta i.. Kom tilbake når du har fått deg rompe.. Osv.
  Jeg må jo si at tanken på implantater både her og der, for å få former, var veldig fristende. Og jeg skulle gitt mye for å ha en «kropp»..
  Nå har jeg mer eller mindre forsont meg med det, men min oppfatning av dette er som sagt en annen. At idealet er former. Og jeg er bare en modell, som duger som kleshenger. Ikke et ideal som duger hverken for menn eller i samfunnet generelt.. Og det er jo det man vil. Være godtatt av de rundt seg!?
  I min jakt etter former, har jeg pådratt meg usunne matvaner, og det prøver jeg å jobbe med. Bli sunnere! Derfor liker jeg å få inspirasjon fra deg 😉
  Jeg må også legge til, at jeg aldri har følt meg flottere, enn da jeg var gravid og gikk opp 17 kg. (begge gangene!)
  Vanskelig tematikk dette Susanne.. 😉

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 08:20 Svar

   Ja, det er et vasnkelig tema. Og kroppsfokus er aldri bra, enten det handler om at man er tynn eller rund. Jeg synes det er leit å høre du ble erta, og er glad for at du fant et sted der du følte deg akseptert.

   Jeg synes fortsatt motebladene har et ansvar for å tenke på hva slags kropper de trekker frem som ideal på sidene sine. Selv om modellen kanskje har thigh gap naturlig vil de aller fleste av de tusenvis av ungejentene som leser bladet bli nødt til å sulte seg for å oppnå det samme. Det er nå en gang flere i size 0 som har spiseforstyrrelser enn i size 8..

   Jeg har flere venner som jobber eller har jobbet som modeller eller med motefoto, og vet bevisstheten på dette er langt større i bransjen nå enn det var for 10 år siden.

   Det handler ofte om å ta en ekstra runde og tenke gjennom hvordan bildene fremstår for utenforstående. Som eksempelet til Kirsti over der et annet utsnitt har gitt et langtmer uproblematisk cover.

   Å bli sunnere er en god målsetning. Og aller viktigst å lære oss å bli glad i kroppene våre som de er, uansett hvordan de måler seg opp med fiktive ideal :-

   Ha en nydelig søndag!

   Mange klemmer til deg fra
   Susanne

 • Ida

  12/04/2013 at 22:48 Svar

  Jeg er så enig!!! veldig bra skrevet. Jeg blir så oppgitt og frustrert. Stakkars ungdom idag.

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 08:20 Svar

   Takk! Glad du likte kronikken 🙂

 • Trygve Guttormsen

  13/04/2013 at 01:12 Svar

  Det bør ikke hete «Damer først.» For det betyr at herrene får ta en titt på «varene». Fra nå av bør det hete «Herrer først». Menn bør ikke læres opp til å tro at de får alt de ønsker seg fra kvinner.

  Jeg tror ikke boikottaksjoner vil lykkes. Men det er et langt lerret å bleke å få internasjonale avtaler om distribusjon av bilder av kvinner.

  Forsøk med dyr viser at en veldig kalorifattig diett forlenger livet betydelig. Jeg syns Siri Tollerød ser veldig attraktiv ut på motebladcoveret.

  • Kristin

   13/04/2013 at 12:20 Svar

   Kvinner er jo ikke dyr da:-) For undersøkelser viser faktisk at kvinner skårer bedre helsemessig ved å ha litt å gå på når det gjelder kroppsfett! Kvinner som er underernært på fett har lettere for å pådra seg alt fra beinskjørhet til depresjoner, og når det gjelder en rekke alvorlige sykdommer (bla hjerteinfarkt og kreft) har de tynneste de dårligste forutsetninger for å bli friske. Dette gjelder kvinner, ikke menn.

 • Notisboka

  13/04/2013 at 08:42 Svar

  Takk for at du skriv så klokt om slike viktige tema. Eg vaks opp i ein heim kor slanking og vekt var eit ikkje-tema. I staden låg fokuset på sunn mat og gleda over fysisk aktivitet. Eg er overbevist om at dette har hatt stor innverknad på mitt eige forhold til kropp i tenåra og no seinare. No håpar eg inderleg at eg klarar å formidle dei same verdiane til eigne born i jungelen av thinspiration.

  Ha ein fin dag!

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 08:21 Svar

   Tusen takk! Jeg tror sunn mat og aktiv moro er noe av det viktigste vi kan gi videre til barna våre. Ha en nydelig søndag!

 • Undre

  13/04/2013 at 19:44 Svar

  Takk for at du tar opp temaet, Susanne!

  Jeg tenkte jeg skulle tipse deg om en dokumentar http://www.missrepresentation.org/ og om Geena Davis’ (hun er intervjuet i dokumentaren)organisasjon: http://www.seejane.org/

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 08:22 Svar

   Tusen takk! Missrepresentation følger jeg allerede, men See Jane var ny for meg. Her var det mye interessant. I like! 😀

 • Undre

  13/04/2013 at 19:46 Svar

  *pip* Susanne, nå tror jeg at den forrige kommentaren min ble spist av spamfilteret ditt pga to url-er. */pip*

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 08:22 Svar

   Jepp. Fikk dyttet den igjennom 🙂

 • […] kronikken til Susanne Kaluza, og i kommentarfeltet fortalte bloggeren nullfiresyvni  at hun hadde vært på utkikk etter noen […]

 • Inger

  13/04/2013 at 23:14 Svar

  «Når du er blitt så tynn at overarmen din er på størrelse med en femårings og lårene ikke lenger møtes i midten har du etter all sannsynlighet også fått økt hårvekst på kroppen, tørr hud og mistet mensturasjonen. Sexy?»

  Jeg har sett femåringer med større overarmer enn meg. Lårene mine møtes fremdeles ikke på midten, selv om jeg prøver hardt å legge på meg.
  Jeg har aldri slitt med spiseforstyrrelser, men har alltid hatt kroppsfasong som en strek.

  Nå brukte jeg akkurat to minutter av min lørdagskveld på å gå og se på meg selv i speilet, for å se om jeg virkelig er så usexy og jævlig som du skal ha det til. Jeg gleder meg til den dagen jeg blir gravid, kanskje jeg blir kvitt det berømte mellomrommet.

  (Altså, thinspiration er ikke noe jeg heier på. Men kritikken mot det treffer av og til noen såre punkter, etter snart 30 år med skjelett-kommentarer.)

  • Susanne Kaluza

   14/04/2013 at 07:55 Svar

   Kjære Inger,
   du er selvsagt i din fulle rett til å se ut akkurat som du vil. Jeg har aldri kalt deg usexy eller jævlig. Jeg var selv tynn som en strek hele oppveksten og tenårene. Hvis du for eksempel er så høy som meg -167- har du en BMI klassifisert som klinisk undervektig om du bikker under 53 kilo. Det er forskjell på å være tynn og undervektig/underernært. Beskrivelsene over er hentet fra en medisinsk artikkel om konsekvensene av underernæring. Og nei, jeg synes ikke underernæring er sexy.
   Dette handler ikke om deg og hvordan du ser ut. Det handler om motebladenes ansvar for de tusenvis av unge leserne sine som bruker dem som målestokk for hvordan de selv burde se ut.

 • Nicoline

  14/04/2013 at 13:13 Svar

  Denne artikkelen likte jeg godt. TAKK. Jeg er så altfor enig, da jeg selv vet at slike forsider, slanketips etc. påvirker meg i større grad enn det burde. Fin blogg har du også =)

  Ha en fin søndag. SMIL fra meg =)

  • Susanne Kaluza

   19/04/2013 at 14:55 Svar

   TUsen takk <3 En nydelig helg til deg og! Mange klemmer fra Susanne

 • Johanne Magnus

  18/04/2013 at 12:16 Svar

  Takk for at du skrev denne kronikken! Jeg heier på sunnspirasjon. http://skraatak85.blogg.no/1365792042_sunninspirasjon.html

  • Susanne Kaluza

   19/04/2013 at 14:57 Svar

   God kommentar, Johanne! Takk for at du delte <3

 • […] til og hvor mye god og variert mat som finnes. Jeg vil lære dem at mat er noe å glede seg over, at å spise er noe hyggelig. Jeg er glad i samtaler og synes det er viktig at familien som helhet får høre om det som […]

 • Christian Louboutin outlet UK

  06/08/2013 at 02:42 Svar

  The exciting life begins….

 • […] at de er så tynne, at de nærmest får Barbie til å se ut som Marilyn Monroe. Her snakker vi #thinspo og #thighgap hele veien. Annerledes forbilde? Barbie, Draculaura og Disney-prinsessen […]

Post a Comment