Slik lager du skumle skattekart, -og andre enkle bursdagstriks

Sjokoladekake ala Toro. Pimpet opp med et massivt raide i godtehyllene på Rimi.

I helgen feiret vi som dere vet 3 årsdag hos oss. Dette var det første året sønnen min har hatt noen ordentlig forståelse av hva en bursdag innebærer, så han har gledet seg i ukevis. «Er det bursdagen min NÅ, mamma?» «Nei, i likhet med for fem minutter siden er det fremdeles fire dager igjen».

Den store dagen ble feiret tre dager til ende. Først på fredagen da barnehagen skulle ha en markering og vi fikk i oppgave å ha med en kake. (Ikke noe sukkerfri barnehage her nei!)

Lillebror hadde ansvaret for å putte sjokolade og rosiner inn i bollene, mens storesøster rullet dem ut.

Lillebror ønsket seg boller med rosiner OG sjokolade. More is more! Det samme gjelder for pynten. Siden jeg ikke er noe flink til å bake kompenserer jeg ved å dynge på med pynt. Derfor ble det boller med sjokoladebiter, rosiner (stått i vann natta over for å bli saftige og fine. Et triks jeg lærte av den snille pappaen min som faktisk er flink til å bake), melis, kakestrø og drinkparaplyer. Gjør ingenting om bollene er litt flate da!

Skal vi bolle?

Lørdag var det fullt hus med små venner på besøk, og søndag føltes litt som groundhog-day da vi atter en gang blåste ballonger og dekket bordet til familiefest. Ble heldigvis en veldig fin dag med kusiner, tanter, onkler, gudforeldre og besteforeldre!

Navnelapper på glassene er et must. Gjør at antall glass i bruk i kjapt halveres. Også er det en fin måte å holde storesøster engasjert fram til festen starter.

Jeg liker å stole mest på frilek på bursdagsselskaper. Barna synes oftest det er mer enn gøy nok bare å få være på rommet til andre og leke med leker de ikke har selv. Samtidig pleier jeg å ha noen aktiviteter i bakhånd. Ett av disse er skattejakt.

Moro å få lov til å søle kaffe med vilje.

Jeg pleier å spare på kartet og gjenbruke det år etter år, men siden vi har flyttet siden forrige inne-bursdag var det på tide å lage et nytt skattekart.
For å få en skummel look på kartet er et billig triks å blande noen spiseskjeer kaffe med vann og helle over arket. La tørke natta over (gjerne på varmekablene!) eller føn kartet tørt med en hårføner om du lager det samme dag.

Storesøster var føne-ansvarlig. Arket tørker på få minutter.

Brenn i kantene med en ligheter (lurt å gjøre ute og med et glass vann i nærheten!)…

Nå begynner det å likne på noe!

…og tegn opp ruta med svart tusj. Jeg pleier å legge inn så mange kryss som det er barn. Er det færre barn neste år er det bare å legge en tøyseskatt et par steder, som en gammel sko eller en sur sokk.

Skatten er som oftest en liten godtepose med f.eks en kjeks, en kjærlighet og en ballong oppi, som vi samler i en kurv og deler ut til slutt.

Så er det bare å krølle kartet og gjemme det under dørmatta.

De første årene hadde jeg et lite ark ved siden av der jeg skrev ned hva barna skulle gjøre fra post til post (det gjør det lett å variere slik at ruta ikke oppleves lik fra år til år), men nå improviserer jeg bare: Deretter skal dere krabbe undder bordet / hoppe inn i gangen / synge sangen til Kaptein Sabeltann / gå med kjempeskritt rundt bordet /rope hiv og hoi tre ganger osv. For å unngå tårer (= at de eldste spurter foran og finner alle skattene) har jeg lært meg å presisere hvem som skal lete etter neste skatt. «Da skal sjørøver Ella lete etter en skatt i badekaret» eller «Så skal alle opp i sofaen og der skal kaptein Lukas lete etter neste skatt».

Hva pleier du å gjøre på barnebursdager? Har du noen triks for at dagen skal gå greit? Og pleier du å ha noen leker i bakhånd?

Kaptein Kaluza i arbeid!

No Comments
 • MammaMärtha

  17/04/2013 at 12:59 Svar

  Kjære bursdagsmamma,
  takk et supergenialt innlegg – her blir det sjørøver-4-års-dag til høsten. Og kartlagingsoppskriften skal brukes til andre typer skattejakt – vi har nemlig flere for unga i gata ila året, både til strands og i skogen bak huset her 🙂

  • Susanne Kaluza

   19/04/2013 at 14:58 Svar

   Så hyggelig å høre!

 • molar85.blogspot.no

  17/04/2013 at 21:43 Svar

  Til min sønns 6års dag hadde vi disco bursdag. Masse gøy belysning og discokule i taket, dansegulv i stuen og kakebord ved siden av. veldig gøy for barna og for mor (ja, er av den danseglade sorten:). Vi toppet det hele med en ordentlig dansekonkurranse. Trøtte glade barn på slutten av kvelden. Trøttheten overvant tilogmed sukkerloppene 🙂
  God kveld

  • Susanne Kaluza

   19/04/2013 at 14:58 Svar

   For en kul idé! Det hadde mine barn digget og 😀 Hvor fant dere discokule hen?

 • Lammelåret

  17/04/2013 at 23:27 Svar

  Kartet ble tøft!

  Veldig godt tips.

  Ettersom ungene er blitt større har vi hatt svak organisering av bursdagene, men minst mulig likevel. Min erfaring er at unger er i storform til bursdager bare fordi det er bursdag. Gaveåpning og maten er rammer og støtteverk nok, som regel.

  • Susanne Kaluza

   19/04/2013 at 14:59 Svar

   Sant! Gaver, mat og noen andres rom 😉

 • […] blir 32 år i dag -hurra!- og det blir min 6. bursdag med barn. Barnebursdagshoopla året rundt at min naturlige entusiasme for å dra i gang noe mer hoopla når det er min dag er […]

 • […] Til og med jeg klarer å lage boller (fra pose..) og da gjenstår bare å legge dem inntil hverandre når de skal stekes, så det blir en […]

 • […] Stort mer opplegg var det ikke behov for. Barna koste seg med å leke butikk, ha dukkesykehus, slå hjul eller hoppe på trampolina. Dagen ble avsluttet med en liten skattejakt. Hvordan jeg lager skumle skattekart som ser skikkelig ekte ut kan du se her. […]

Post a Comment