Ukas niste: Kaluzabrød og bær

Den første gangen barna mine skulle smake det nye brødet mitt var spenningen stor. Dette er ikke akkurat den mest tilgivende jury, skeptiske som de er til hele korn, nye smaker og mystiske konsistenser. Ville de ta glansnummeret sitt hvor de tygger noe med stadig saktere kjevebevegelser for så å spytte alt sammen rolig tilbake på tallerkenen igjen? (Det har de gjort med alt fra fiskegrateng til mørk sjokolade. Grøss.) Eller enda bedre: I hånda mi? Eller ville de gjøre det samme som når jeg hadde stått i fem timer og lagd mormors lapskaus oppskrift fra bunnen av: knippe leppene sammen og nekte plent å smake?

Kjente derfor pulsen senke seg ganske mange hakk da jeg tok brødet ut av pakka for å skjære en skive og datteren min spontant utbrøt:

– Det er lyst brød! Hurra! Jeg elsker lyst brød!

Hohoho! Siden brødet er helgrovt, med fire kaker på brødskalaen skal jeg innrømme jeg ga meg selv en mental klapp på skulderen akkurat da!

Like stas hver bidige gang jeg går i butikken og kjøper brød nå!

Siden er brødet blitt et standardinnslag i matpakkene hjemme hos oss.  I tillegg til at det ikke ser ut som et grovbrød er barna fornøyd med at det smuler lite, smaker mildt og ikke har noen hele korn. Og jeg er kjempeglad for alle tilbakemeldinger og bilder jeg har fått av dere på mail, på Facebook, på telefon og her inne på bloggen som forteller om barn som mener det samme! Tusen tusen takk! Er så hyggelig å høre at brødet mitt faller i smak!

Her er sønnen min sin matpakke med mammabrødet (som brødet heter hjemme hos oss): Sandwich med ost og skinke, lomperuller med laks, litt bær og agurk.

Lillebror har fått: En sandwich med kalkunskinke og en sandwich med Jarlsbergost, holdt på plass av en tannpirker med ost og drue. Lomperuller med røkelaks, philadelphiaost og gressløk, jordbær og blåbærsalat og agurk.

Fortsett forresten gjerne å sende meg bilder av brødet slik dere bruker der hjemme hos dere, i butikkhyllene der du bor (er å få på Rimi, Ica og Maxi så langt) eller i matpakker på susannekaluza(at)gmail.com. Du kan også tagge kaluzabrødInstagram, så trekker jeg i løpet av de nærmeste ukene to lesere som får hver sin signerte utgave av boka mi hjem i posten.

Hva er slagerne i matpakka hjemme hos dere om dagen?

No Comments
 • Jona ( Mammalivet i Berlin)

  27/05/2013 at 13:32 Svar

  Jeg som nesten ikke spiser brød (tåler ikke mel så godt) MÅ jo nesten bare smake brødet ditt likevel, når jeg skal en svipptur til Norge snart 😉 Grattis igjen. Du er helt rå med alle de kule prosjektene dine på gang!
  klemmer fra Berlin!

  • Susanne Kaluza

   27/05/2013 at 13:46 Svar

   Tusen takk! Det må du absolutt gjøre! Kos deg masse i barselpermisjon i mens. Må jo si du lager ekstremt søte barn!

 • Lulla

  27/05/2013 at 20:27 Svar

  Hehe, det brødet kjente jeg igjen på posen, for det har jeg da kjøpt. Det er godt.
  Imponerende at du får unger til å spise røkelaks. Det spiser ikke jeg enda, og jeg er bestemor.

  • Susanne Kaluza

   28/05/2013 at 09:22 Svar

   Så hyggelig å høre at du synes det, Lulla!

   Det er bare sønnen min som spiser røkelaks. Datteren min liker det ikke -for øyeblikket, selv om hun spiste det da hun var mindre. Jeg likte heller ikke røkelaks som barn, men jeg har gitt det til barna fra de var små. (Da gjerne litt kamuflert, som inni en rull eller i en dobbel brødskive med kremost) og det har funket fint 🙂

 • Sofie

  27/05/2013 at 21:41 Svar

  Jeg kjøper brødet ditt når jeg er innom Rimi eller Ica og liker det veldig godt! 😀 Skulle ønske de hadde det på Kiwi også, det er liksom det som er ‘vår’ butikk 😉
  Lillemor er ett år og hun liker alt av brød, så hun er kanskje ingen kresen jury, men hun åt og gliste, så når det er så sunt fortsetter jeg å gi henne det! Har tagga bilde av deg på Instagram, men tror ikke du får sett ettersom jeg har lukka profil? 🙂

  • Susanne Kaluza

   28/05/2013 at 09:23 Svar

   Ahh, nei da får jeg det nok ikke opp. Vil du sende meg det på mail? Hadde vært kjempemoro å sett!

   Veldig hyggelig at dere liker brødet 😀

   • Sofie

    02/06/2013 at 21:51 Svar

    Akkurat det jeg la ut da var strengt talt (tatt? blir aldri helt klok) bare av brødet, så det er ikke så mye å se 😉 Det kom opp i #kaluzabrød-feeden min, men det gjør nok ikke det for alle kom jeg på 🙂

 • Birgit

  27/05/2013 at 23:31 Svar

  Viktig at barn spiser variert, men det må jo være måte på hvor mye press det skal legges på stakkars småbarnsforeldre. Virker som det har blitt mye mer kresne barn de siste årene (mine egne nieser inkl..) – og da lager man vel bare mer problemer for seg selv (for ikke å snakke om små primadonnaer som blir et h.. å få på middagsbesøk) om de hele tiden skal vennes til å få maten spesialtilpasset. Hva mener du om dette?

  • Susanne Kaluza

   28/05/2013 at 09:45 Svar

   Hei Birgit,
   har du lest bloggen min før? Om du titter litt rundt på det jeg skriver under kolonnen mat vil du se at jeg har tatt opp dette temaet flere ganger.

   Når det gjelder nister tenker jeg at vi voksne kan velge å stikke ut i lunsjen og kjøpe oss noe godt på cafe, mange har kanskje en salatbar i kantina på jobben og noen har varmmat. Barna er stuck med akkurat den nista vi sender med.

   Jeg er veldig glad i mat selv, både å spise den og lage den og vil gjerne at barna mine skal bli det samme. Derfor sender jeg alltid med mye grønnsaker og frukt, og gjerne også middagsrester i matpakka til barna. Noen ganger ser matpakka deres helt streit ut, andre dager (som her) bruker mannen min eller jeg to ekstra minutter på å få måltidet til å se fristende ut.

   90 prosent av tida får barna mine mat som ser helt ordinær ut. I blant gjør vi noe ekstra.

   Konsekvensen av at vi har gjort det slik i de 5 åra vi har hatt barnahagebarn er det motsatte av kresne barn. Barna mine spiser alt fra røkelaks, reddik, oliven, reker, fiskekaker og annen «rar» mat i matpakka og koser seg med den. Jeg tror ikke du fremelsker kresne barn ved å gi de variert mat, tvert i mot.

   • Birgit

    28/05/2013 at 12:11 Svar

    Hei 🙂
    Hadde ikke lest bloggen din før, men tittet litt mer rundt nå og ser poengene dine veldig godt. Helt enig – desto mer de blir eksponert for, desto mer og bedre spiser de.

    Kommentaren min var litt utfra dette med brød uten korn. Jeg har to nieser som alltid har nektet å spise det hjemme, men når de har fått det hos meg uten andre alternativer så har det gått ned på høykant. Samme med brokkoli, blandete grønnsaker og mye annet. Det ble tidlig forventet fra foreldrene at de ikke ville like grønnsaker og nye smaker, så de tilpasset meny/måltider etter hva de mente barna ville like. Som en konsekvens er de nå blitt ti og tolv år gamle og «liker» ingenting med det resultat at kostholdet blir veldig ensidig og med alt for lite grønt. Godt å lese ut fra de andre bloggpostene dine at du faktisk motvirker denne utfordringen, og at barna får rester av vanlig voksenmat 🙂

    Og ellers; veldig bra blogg og gode poenger du har ift både likestilling og barnas deltakelse på kjøkkenet. Her hos oss er det pappa’n som lager mest mat, og vi er begge enig i at barn som får smake mye fra de er små og som får ha det gøy med matlaging har bedre forutsetninger for å bli matglade 🙂

    B

    • Susanne Kaluza

     28/05/2013 at 12:55 Svar

     Hjertens enig! Ta med barna på å lage mat og smøre nistepakker, og lag for gudsskyld ikke én middag for de voksne mens barna får spise kjøttboller, pasta og pølser dag ut og dag inn. Leste et sted at barns smaksløker endres hver 3. uke. Derfor er det lurt å ikke ha bestemte meninger om hva barna aaaldri vil komme til å like, og heller forsøke å eksponere de for forskjellig mat jevnlig.

     Takk for fine ord forresten! Håper du vil henge med videre på bloggen og 🙂

     Mange klemmer fra Susanne

 • Dina

  28/05/2013 at 07:46 Svar

  Mannen min har kjøpt flere ganger (og han aaaaner ikke hvem du er, for å si det sånn:)), så her hjemme har det blitt en slager allerede. Jeg er ikke den største brødspiseren, men bødet var godt, og jeg liker at det er så «skjult» grovt for disse kresne barna;P

  • Susanne Kaluza

   28/05/2013 at 11:03 Svar

   Så hyggelig å høre, Dina 😀

 • WencheS

  30/05/2013 at 22:07 Svar

  Håper brødet kommer snart på feks rema eller kiwi, da vi ikke har noen av butikkene som selger brødet her jeg bor…
  Lurer på hvor du har kjøpt de små utstikkerne, til feks agurk?

 • Birgitte

  31/05/2013 at 13:18 Svar

  Hei Suzanne!
  Brødet «ditt» er supergodt, og så metter det leeeeenge! Det er et kjempepluss. Jeg er også veldig glad for et brød med en pose som ikke ødelegges med en gang og hvor posen er stor nok til å lukke over brødet når man legger det i handlevognen. «Nakent» brød mot vaskemiddelpakken er ikke akkurat delish! Håper brødet blir værende lenge i butikkene. God helg til alle små og store mennesker i livet ditt.
  Klem fra Birgitte

Post a Comment