Ukas niste: Hvordan holde maten kald?

Jeg er selvsagt for varm skolemat, men jeg skjønner at det vil koste mye penger å bygge om norske skoler så maten kan lages der, og at catering til hundretusner av barn lett blir dyrt (selv om f.eks Snåsa altså får det til) Et edruelig anslag, -som lener seg på sponsing fra næringslivet pluss foreldrebetaling – er 3 milliarder skattekroner i året.  Uten spons kommer summen lett opp i det dobbelte. 

Skolematen i England og USA gjør at jeg ikke har noen illusjoner om at varm skolemat nødvendigvis betyr sunn eller fristende mat. Når prisen skal holdes nede blir det fort tomatsuppepose/pannekaker/pasta/pølser dag inn og dag ut.

Trailer: Yuck – A 4th Grader’s Short Documentary About School Lunch from Maxwell Project on Vimeo.

Jeg synes fortsatt vi burde jobbe for å få til skolemat til alle norske barn, men jeg er altså realist. Det blir matpakkesmøring i all overskuelig framtid, og det  krever heldigvis ikke så altfor mye å gjøre mer fristende og sunt. 

Det jeg ikke forstår er hvorfor det er mulig for hver bidige barnehage å ha et lite kjøleskap på avdelingene som barna kan ha maten sin i, mens skolebarna blir avspist (bokstavelig talt) med nistemat som har ligget timesvis i romtemperatur.

Jeg skjønner at matpakka får et dårlig rykte når barna blir vant til å spise gulost som er blitt svett og leverpostei som er blitt brun i varmen. Nå som datteren min er blitt skolejente er tiden med avkjølte nister forbi. Også for lillebror er det fint å spise avkjølt mat når barnehagen drar på tur i sommervarmen.

Heldigvis har jeg noen triks oppi ermet:

  • Hver kveld setter fyller hun vannflaska si halvfull med vann og setter i fryseren. Den legger vi så i en plastpose (så ikke resten av sakene i sekken blir fuktig av kondens) og legger inntil matboksen. Isen hjelper til å holde maten avkjølt fram til lunsj. Det går også ann å ha et par halvfulle vannflasker stående kontinuerlig i fryseren slik at dere alltid har frossent vann tilgjengelig når dere skal pakke skolesekken.
  • Har hun eller vi likevel glemt å sette vannflaska i fryseren fyller vi den opp med isbiter. Det funker også finfint.
  • Som variasjon har vi noen ganger smoothierester i vannflaska. Når vi setter den i fryseren natta over er den herlig iskald og harperfekt smoothiekonsistens til lunsjtider igjen. Som bonus holder selvsagt smoothien samtidig matboksen kald.

Barna digger å lage niste selv, og kiwi har vært sommerens store hit. I tillegg til frossen yoghurt har de pakket med kiwi, snacksagurk og en dobbel sandwich med henholdsvis kalkunskinke og leverpostei.

 

Hva gjør du for å holde nistematen fristende og avkjølt? Og hva synes du om skolemattilbudet i Norge? Er du for varm skolemat eller synes du det holder med frukt og melk? Og hva synes du om forskjellsbehandlingen mellom barnehager og skoler når det kommer til tilgangen på kjøleskap? Er det slik der du bor og?

Sjekk flere tips og triks i innlegget mitt om frosne yoghurtformer.

No Comments
 • Jan Peter

  06/08/2013 at 09:31 Svar

  Våre barn har gått på offentlig skole i USA og der var det veldig fokus på sunn mat; og den var sunn og balansert. Om det er slik over hele USA vet jeg ikke, men fokusen på sunn mat i skolen øker.
  En tur til USA og f.eks. Target så finner du masse matpakkekjølebag’er. Funker.

  • Susanne Kaluza

   08/08/2013 at 08:40 Svar

   Det er flott å høre! Hva slags mat kunne f.eks varmmaten bestå av? Og var det varmmat hver dag?

 • Maren

  06/08/2013 at 09:39 Svar

  Tommel opp for (sunn) skolemat!
  Heldigvis er vi fortsatt i bare i bhg her. Hos oss tar vi med frokost som spises kl 9. Så betaler alle 250kr ekstra i mnd så får de servert lunsj og frukt i bhg. som regel en dag i uken + bursdager med varm mat. Ganske greit for oss foreldre iallefall og tror også de hjelper barna å lære påsmørring osv.

  • Susanne Kaluza

   08/08/2013 at 08:40 Svar

   Ja, det er supert med mat i barnehagen!

 • Marianne SW

  06/08/2013 at 10:29 Svar

  Vi pakker vanligvis i metallboks som har ligget kaldt og legger ved et godt gammeldags kjøleelement (den typen som koster en tier) ved siden av hvis hun ikke har tilgang på kjøleskap. Noen ganger slenger jeg med en nedfrosset juicekartong el.l i tursekken (i pose) som smelter til lunchtid……som du sier er det bare bonus hvis det er litt slush i den. Passer også på at alt av grønnsaker, frukt o.l pakkes i separat «rom» i matboksen eller i plastfolie så alt er så crunchy som mulig og ikke soggy. Knekkebrød pakkes usmurt med små påleggsbokser ved siden av. Ingenting er så uappetittelig såm soggy, myk mat. Mener alle klasserom burde hatt et kjøleskap, definitivt. Mattilsynet hopper jo på matsikkerheten alle andre steder, men på skolen er det heeelt ok at maten ligger i 25 grader i timesvis før spising siden den er i matpakkeform og ikke serveres av skolen. Det forundrer meg.

  Ser at det er vanskelig på kort sikt med organisert, sunn skolemat til alle men man ser jo at en del skoler får til mye ved bare å omdisponere ressurser. Jeg er stor fan av vår lokale ungdomsskole hvor rektor tok tak, hyret en kokk (som også er heimlunnskapslærer) og rigget til en elevbedrift som serverer sunn og god mat hver lunchtid til alle skolens elever for 14 kr dagen. Kan kjøpes som abonnement med valgfritt antall dager i uken. Resultatet har blitt at det er slutt på kjøp av brus og boller på lokale kiwi og ungene spiser godt og ikke minst samlet.

  • Mona

   06/08/2013 at 10:36 Svar

   Marianne, imponerende rektor! Sånne vil vi ha mange, mange flere av!

  • Susanne Kaluza

   08/08/2013 at 08:42 Svar

   Ja, det er virkelig en super ordning ute hos dere. Synd det skal være avhengig av lokale ildsjeler for å få til noe så grunnleggende som å gi barna mat.
   Men i det minste burde virkelig ikke et kjøleskap være så vanskelig å få til.

 • Camulen

  06/08/2013 at 12:25 Svar

  Det med kjøleskap i hvert klasserom er en glimrende ide! Jeg ville tro at dette var en sak FAU på hver skole kunne jobbet for? Kanskje gjennom driftsstyret?

  • Susanne Kaluza

   08/08/2013 at 08:42 Svar

   Godt poeng! Kjenner det skal bli min kampsak i år i alle fall!

 • Fru Thoresen

  06/08/2013 at 12:56 Svar

  Takk for tips om frossen yoghurt, den tanken har aldri slått meg 🙂
  (Og takk til Marianne SW om tips med frossen juice!)

  Vi har ikke behov for niste til guttungen enda, siden vi har matordning i barnehagen – varm-lunsj tirsdag og torsdag, kaldlunsj de andre dagene og frukt senere på dagen. Barnehagen vår er driftet av et selskap som nå har 9 barnehager, og de har laget storkjøkken i to av barnehagene og kjører maten ut til de resterende. For oss som foreldre koster dette under 300 kroner i måneden, og noe lignende bør da være fullt mulig for skoler å gjennomføre? Eller som du sier å så enkelt og greit sette kjøleskap i klasserommene, det er jo en liten investering som ikke behøver å gjentas så ofte.

  • Susanne Kaluza

   08/08/2013 at 08:43 Svar

   Ja, trenger som du sier ikke bygge om skolene hvis maten lages på et storkjøkken. Godt innspill!

 • Ane

  06/08/2013 at 13:25 Svar

  Jeg har ikke barn selv, men var student inntil nylig – og pakket matpakke til meg selv. Mitt triks var å ha brødet ferdig oppskåret i fryseren. Matpakka inneholdt gjerne to skiver frossent brød med pålegg i mellom som ble smurt på morgenen. Til lunsj er brødet tinet, og pålegget fortsatt friskt! Brødskivene fungerer som en minikjøleskap for pålegget 🙂

  • Susanne Kaluza

   08/08/2013 at 08:44 Svar

   G*E*N*I*A*L*T!!! Det må jeg prøve!!

 • Lise@Hverdagslivet

  06/08/2013 at 18:31 Svar

  Mange gode tips her! 🙂

  På Ebay finner man også mye fornuftig 😉

  • Susanne Kaluza

   08/08/2013 at 08:44 Svar

   Det er sant! Elsker Ebay 😀

 • C.

  07/08/2013 at 14:36 Svar

  Vi bruker metallbokser som står i kjøleskapet fra kvelden før, også har vi slike små fryseelementer som vi bruker.
  (Nå gleder vi oss til å teste din matboks snart da!)

  • Susanne Kaluza

   08/08/2013 at 08:45 Svar

   Så hyggelig å høre! Noen Rimi-butikker har visst fått dem inn allerede, men skal i alle fall være i hyllene på mandag 😀

 • Mamma

  08/08/2013 at 18:27 Svar

  Ang. frossenyoghurten, når på dagen spiser dine barn disse? Mine barn spiser ikke matpakka i barnehagen før i 14-tiden (ellers er det frukt og varm mat kl. 11 i regi av bhg). Jeg antar at yoghurten for lengst har smeltet kl. 14?

  • Susanne Kaluza

   14/08/2013 at 09:57 Svar

   Mine spiser 11 og 14 🙂 Er muligens smeltet 14 ja, samtidig holder de ofte formen, og så lenge barnehagen har kjøleskap smelter de veldig sakte. Du kan jo prøve å legge noen yoghurtformer i kjøleskapet en helg og se hvordan de ser ut i totida?

 • Mille

  08/08/2013 at 22:25 Svar

  Er ikke kjøleskap til matboksene i sønnen min sin barnehage. Så jeg har et matboksetui i kjølebag-stoff, der det er et rom til matboks og et rom til mini-fryseelement. Da ligger maten iallefall kjølig en stund, siden matpakken ikke spises før fruktmåltidet på ettermiddagen.
  Siden vi også må ha med frokost passer jeg på å alltid ha to seperate matbokser, slik at han slipper å spise gamle rester (lite fristende med en halvspist skive på ettermiddagen) samt at jeg kan putte ting som ikke tåler å ligge ute hele dagen i frokostboksen.

  Yoghurtis var smart, skal prøves! 🙂

  • Susanne Kaluza

   14/08/2013 at 10:19 Svar

   Det høres fornuftig ut! Ellers er det ubegripelig for meg at så mange skoler og barnehager ikke har kjøleskap så barna kan få oppbevart lunsjen sin på skikkelig vis. Er som du sier mange timer å ligge ute. Kanskje går det ann å finne på noen kreative måter å samle inn penger til formålet på? Tror i alle fall jeg skal prøve..

Post a Comment