Jordmødrene møter Downton Abbey

Rett etter at datteren min ble født begynte NRK å sende Jordmødrene på TV. For meg, som ennå var høy på barselhormoner (og som uansett ikke hadde særlig annet valg enn å sitte i sofaen og amme de kommende ukene) var det topp TV å se på barn etter barn bli født, og vekselsvis misunne folk fine fødsler (husker dere henne som ikke så et ord når hun fødte? Bare lå med øynene igjen og så pen ut og plopp så var ungen født? Imponert!) eller være skikkelig, skikkelig glad for at det ikke var meg denne gang.

(Serien er forøvrig fortsatt tilgjengelig på nett TV for dere som ikke har fått med dere denne.)

Downton Abbey er en hit simpelthen fordi jeg er anglofil på min hals, og fordi britene er veldig flinke på å lage historisk TV drama.

Og så tar vi nytt bilde til Instagram-kontoen vår dere!

Nå har jeg fått en ny favoritt. Call the Midwife -eller Nytt liv i East End som serien heter på norsk – er som om Jordmødrene skulle møtt Dowton Abbey en sensommer dag og født et kjærlighetsbarn.

Serien er basert på den bestselgende selvbiografien til Jennifer Worth, som var 22 år da hun begynte å jobbe som jordmor i Londons fattige østkantstrøk på 50-tallet.

Boka hennes er forøvrig oversatt til norsk, og er strålende lesning, uavhengig om du har sett TV-serien eller ikke.

Perfekt , lærerrik feel-good lesning for regnfulle høstdager.

Det fine med serien er at selv, om den til en viss grad idylliserer 50-tallet, med kul styling, høye hæler og fengende musikk, er den langt fra idylliserende når det kommer til å skildre forholdene for gravide og fødende kvinner.

Sjelden har jeg vært så glad for å leve i 2013!

Her er lystgass eneste smertelindring (og da bare om du har flaks), her barn som blir født med ryggmarksbrokk fordi man ennå ikke har oppdaget viktigheten av noe så enkelt som folat tilskudd under svangerskapet, her er kvinner som dør av svangerskapsforgiftning, eller fordi de føler seg presset til illegale aborter.

Motstandere av retten til fri abort glemmer ofte at loven faktisk redder liv.

Det er virkelig så du forstår hvorfor sykehusfødsler ble den nye normen, når det ble mulig 10 år senere.

Det er ikke for å si et vondt ord om hjemmefødsler i dag. Under kontrollerte former, med friskt mor og barn, har jeg flere venninner med gode opplevelser med dette. Men det er jammen lett å glemme at svangerskap var en reell dødsrisiko for både mor og barn for bare to generasjoner siden, og at innføringen av fødeavdelinger med leger i nærheten var en vellsignelse for overlevelsesraten til både mor og barn. Selv om det også førte med seg mindre hudkontakt mellom mor og barn,-og noen veldig sære ammeregler. 

Mens vi diskuterer for eller mot to gratis ultralyder i svangerskapet, måtte bestemødrene våre stole på jordmødrenes hørsel. Både tvillinger og seteleie kunne dermed komme brått på.

Serien går på NRK på torsdager, og er tilgjengelig på nett TV. Det er også mulig å få tak i både første og andre sesong på DVD. 

Og hvis du trenger en liten oppkvikker på en trøtt mandag, finnes den lystige musikken til TV-serien på Spotify i spillelista  «Baby Boomers- 50 hits of the 50s featured in the TV series Call The Midwife».  Den er blitt mitt faste soundtrack når jeg trenger en oppkvikker. Virkelig musikk å bli glad av!

Har du sett «Nytt liv i East End»? Hva synes du om serien og hvordan de portrettere livet som gravid og fødende på 50-tallet? 

No Comments
 • Ingrid

  16/09/2013 at 11:55 Svar

  Åh, jeg hadde ikke fått med meg at Call the Midwife hadde begynt igjen! Hurra. Og takk for musikktips, gav arbeidsdagen et løft:)

  • Susanne Kaluza

   16/09/2013 at 11:56 Svar

   Så hyggelig å høre! Går jo ikke ann å være sur når man hører på disse sangene 😀

 • Anja Kristin

  16/09/2013 at 16:15 Svar

  Jeg har ikke fått sett denne serien, tusen takk for tipset. I og med at du er inne på jordmorserier går det en dansk dokumentarserie på NRK 2 på tirsdager, «Hjelp vi skal føde». Her følger de kvinnene/parene også i en tid før fødselen og innimellom også etterpå. Mye mer variasjon i utvalget av familieforhold enn det var i den norske «Jordmørdrene». Her er det alenemamma’n som har med seg broren sin og hans mann, og paret hvor pappa’n er den som tar i mot barnet sitt. Den ligger desverre ikke på NRKs nettsider, men jeg har sett den på dr.dk. Der ligger begge sesongene tilgjengelig. Litt vanskelig uten tekst i starten, men når hjernen slår om til dansk går det greit.

 • gurouro

  16/09/2013 at 21:36 Svar

  Pssst: NRK sender serien søndager klokka halv ti, ikle torsdager 😉

  • Susanne Kaluza

   18/09/2013 at 07:29 Svar

   Godt innspill! Takk!

 • Den har jeg ikke sett. ser på fødeavdelingen på FEM da 😉

  • Susanne Kaluza

   18/09/2013 at 07:30 Svar

   Oh, da har du noe å glede deg til!

 • Hilde

  18/09/2013 at 10:07 Svar

  Elsker den! Min favoritt er Cynthia 🙂

  Er for tiden tidlig gravid igjen (etter en spontanabort), så er vel litt ekstra opphengt i alt som har med fødsler og slikt å gjøre. Fødeavdelingen, Nytt liv i East End, Jordmødrene osv. Skal sjekke ut den danske serien!

Post a Comment