Vis meg barnas favoritt-bruktklær!

For noen dager siden var jeg i debatt hos Ole Torp, og diskuterte merkepress mot småbarn med FrP politikeren Aina Stenersen. 

Dit hadde jeg blant annet med favorittlua til barna mine: En jordbærlue med navnelappen «Malene Krogstad» inni. Siden Malene Krogstad i dag er en 26 år gammel lærerstudent vet jeg at lua har vært flittig brukt av minst 5 barn (Malene er kusina til mine barns tre kusiner, og har forøvrig 3 småsøsken selv som den lett også kan ha vært innom). Det er nesten så jeg skulle ønske vi alle hadde satt navnelapper i, så vi kunne fulgt luas gang gjennom årtiene!

Når det gjelder designerklær til småbarn føler jeg vi de siste ukene har fått belyst dette temaet godt og fått fram mange nyanser i kommentarfeltene til de to innleggene jeg har skrevet om saken. Men det jeg gjerne kunne tenke meg var at vi sammen knuste myten om at det er et automatisk likhetstegn mellom at alle rimelige klær har dårlig kvalitet, mens bare de med skyhøy prislapp varer.

På Instagram oppfordret jeg derfor følgerne mine til å dele bilder av barneklær som har holdt lenge, selv om det hverken hadde noe designermerke eller var spesielt dyrt i utgangspunktetet. Bildene blir merket #brukttilbarna, og det er kjempegøy å se hvor mye fint og hvor mange søte historier om arvetøy som kommer inn!

Her kommer historier om mosters gamle kjole, vognposer 8 barn har sovet varmt i så langt og vinterjakker som lyser tidlig 90-tall lang vei! Noen tagger bilder de allerede har på kontoen sin, mens andre knipser nye. En klassisk historie er denne:

«Genser strikket av min mormor for 23 år siden. Under skimtes en pologenser som er like gammel, kjøpt på Domino. Det synes ikke, men det er tilhørende stilongs, og så matcha vi hele antrekket med olabukse fra H&M, kjøpt brukt. Disse klærne er brukt av 4 jenter før tulla mi.»

Drammen anno 1986 og Oslo anno 2013. PS: Flere som hadde bildekkhuske? Elsket den!

Siden jeg har vist fram jordbærlua til 3-åringen tenkte jeg å finne fram de mest brukte bruktplaggene til datteren min og. En kjole som har vært i tung rotasjon både sommer som vinter er min gamle, blåstripete kjole «Made in West Germany». Mens den storblomstrete Cubuskjolen fra de tre kusinene var det soleklare valget til 6-årsdagen, selv om den egentlig er to størrelser for stor. (Pytt sann! Rekker den til leggen nå, rekker den til knærne neste år!)

Kjolen er fra Cubus, den håndløse apekatten er et familieklenodie. Gudmora mi er nemlig gift med barnebarnet til han som lagde disse barnelekene, og barna mine har elsket dem fra de var små.

Så håper jeg flere av dere også vil være med å dele historier om klær som har vart og blitt brukt under #brukttilbarna. La oss se hvor mye fint barnetøy som finnes der ute som ikke koster skjorta!

Har barna dine noe favorittplagg de har arvet eller som er kjøpt brukt?  

24 Comments
 • Ove

  28/11/2013 at 11:46 Svar

  favoritt bruktklær må være i ett ord eller ha en bindestrek!

  • Susanne Kaluza

   28/11/2013 at 14:01 Svar

   Done 🙂

 • Berit

  28/11/2013 at 13:04 Svar

  Tror jeg kan telle på èn hånd de plaggene som sønnen min på 2 år har fått nye. Vi kjøper det aller meste pent brukt på Finn – ikke bare klær, men også utstyr som vogn, møbler og annet. Mitt beste kupp så langt er to høstdresser og to vinterdresser til den nette totalsum av 700 kroner! Litt fleipete sagt så er jeg glad for at det fins mennesker der ute som kan tenke seg å betale full pris for merketøy – ellers kunne jo ikke jeg kjøpt det brukt på Finn til en brøkdel av prisen 😉 Jeg går også innom Fretex med jevne mellomrom. Mitt beste funn der er en nydelig Fanakofte, som noen tydeligvis har lagt mye tid og kjærlighet i! Foreløpig litt stor til 2-åringen, men funker som bare det med opprullede ermer!

  Vi kjøper også mye brukt og billig (også til min mann og meg) på ebay. Et tips dersom man kan smøre seg med noen ekstra dagers tålmodighet i påvente av å få ting sendt fra utlandet. Her finner vi ofte klær som er så billige at Tollvesenets 200-kronersgrense ikke er noe problem.

  • Susanne Kaluza

   28/11/2013 at 14:06 Svar

   Hehe, det har jeg tenkt noen ganger og 😉 Jeg har fått alt fra sykkelvogn til posevis med lego og masse barneklær som knapt ser brukt ut for en slikk og ingenting på Finn.

   Men brukte barneklær på Ebay har jeg ikke tenkt på. Det var lurt! Tusen takk for tipset 🙂

 • Renate

  28/11/2013 at 19:13 Svar

  Dette er virkelig noe som fortjener rampelyset. Fokus på bruk og kast, fokus vekk fra merker osv osv.. Jeg er en bruktklær-mamma!
  En brukteklær-mamma vill ikke si at jeg gir fullstendig blaffen i hva ungene mine har på seg. TVERT IMOT! Jeeg er ingen mote guru eller mote slave, men jeg klær på barna min slik jeg synes det er pent. Og med klær som er komfortable og varme.
  Klart jeg kjøper nye klær! Men pluss/minus halvparten av alle klærne i klesskapet til ungene er faktisk brukt. I Nittedal kommune arrangeres det 2 ganger i året Barnemesse 🙂 Der kan man få utlevert leverandør nr slik at man kan prise det pent brukte tøyet man skal selge, og selge dette der. Og vet du hva?
  DET ER EN STOR SUKSESS! Jeg leverer alltid en haug av tøy som skal selges og kjøper en haug av tøy barna trenger. Det er så stappet fullt av klær, utstyr og gærne kvinnfolk på jakt etter ett kupp at man må stå 1 time i kø for å betale seg ut derfra. Flere slike arrangementer takk! Og mindre tabu om brukt tøy! Dette tøyet er like bra som annet tøy og har ingenting med om hvor mye man er glad i barna sine utifra prislappen.
  Det hele handler om gode verdier og å være ansvarsbevisst 😉 For oss selv, barna våres og de som kommer etter oss.

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 10:53 Svar

   For et strålende opplegg! Det burde flere plasser kopiere!

 • Hennie

  28/11/2013 at 21:33 Svar

  Dattera mi på 4 år synes det er stas å bruke mammas (altså min) julekjole fra 1985 🙂 🙂 Det synes jeg også! Blant de gode og slitesterke klærne mamma har tatt vare på fra meg, er det flere billigmerker enn dyrere merker.

  Ser fram til Debatten i kveld!

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 10:55 Svar

   Samme her! Klærne mamma har spart på er ikke dyre, og de er jommen like fine 30 år etter 🙂

 • Kristina

  28/11/2013 at 22:02 Svar

  Nå er jeg ikke særlig erfaren som mor – har ei jente på fem måneder – men likevel kan jeg si at brukte klær og brukt utstyr er gull! Hun har allerede brukt flere av de plaggene jeg brukte som liten, altså 23 år gamle. Dessuten fikk jeg just to fine «Amerika-kjoler» av mamma, som er blitt brukt både av henne og søstrene hennes – og de er (nesten) like fine etter 50 år!
  Har aldri forstått argumentet med at merkeklær holder lenger. Jaja, synd for de som tror det i alle fall…

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 10:57 Svar

   Sant!

 • underveis

  28/11/2013 at 22:19 Svar

  Masse brukte klær her i huset. Det er helt vanlig. Kunne sikkert tatt bilde av halve klesskapet til hver unge. Arvet eller loppemarked. (Og selvfølgelig har vi også ting som er kjøpt nytt eller laget nytt til akkurat det barnet også) Hvis jeg skulle nevne noen favoritter så måtte det nok være de kjolene som min mor sydde til meg på søtti-åttitallet. Jenta mi er kjempeglad i dem. Og så har hun brukt hjemmesydd bunad fra min mors oppvekst i mange år og det har vært stor stas. Ellers tror jeg egentlig ikke ungene mine tenker så mye over hvor klærne kommer fra eller om noen har brukt dem før. Så lenge selve plagget er helt greit.

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 10:59 Svar

   Det er sant! Barna gir blanke blaffen i prislappen (gratis eller dyrt) så lenge det er deilig å ha på seg og ser ok ut. Men mine synes det er ekstra stas å finne bilder av de store kusinene i klærne de nå har 🙂

 • Kaisa

  29/11/2013 at 10:19 Svar

  Er ikke på Instagram og er ikke så glad for å poste bilder av junior på nettet, men kan fortelle om bilder vi har.
  1) 4 dager gammel pjokk på vei hjem fra sykehuset for første gang iført sett strikket til hans tante.
  2) Variasjoner over pjokk iført diverse sparkebukser arvet av mamma, kjøpt i London eller sydd selv av mormor i 1976. Gjerne i kombo med andre klær arvet av venner og familie.
  3) Pjokk iført klær kjøpt på loppis, Finn eller Lille Vintage (nettbutikk med både brukte og nye klær – helt genialt!)

  Det jeg kjøper mest nytt av, er ulltøy. Det går veldig mye i Pierre Robert-tøy. Pjokken surrer rundt i ullstilongs og ullbody fra oktober til april omtrent, og bortsett fra hull på knærne (som lappes), holder PR greit nok. (Bodyene kjøpes litt her og der. Farmor kommer stadig med lilla bodyer. De blir brukt de også.)

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 11:10 Svar

   Samme her! Ulltøy er det sjelden vi får til å arve rett og slett fordi de brukes så masse at det slites ut. Men hjemmestrikka gensere og luer og sånt funker fint 🙂

   Lille Vintage må jeg sjekke ut. Tusen takk for tipset!

 • Tove

  29/11/2013 at 14:56 Svar

  Det fineste min datter vet om er ett rødt skjørt med svarte blomster på i silkeaktig stoff. Det fant jeg på loftet hos min mor og tok det med til min datter. Jeg var rundt 7-8 år når jeg fikk det og elsket det. Nå vil min datter på 8 helst bruke det HELE TIDEN. 17 plussgrader inne, skjørtet skal brukes. Hun skal ut i minusgrader, skjørtet skal være på under dressen. Det er så skjønt. hun er også mer fan av å få noe som noen har brukt før, det er litt mer «stas» når hun vet at jeg eller noen andre i familien brukte det når de var små 🙂 Gøyt for ungene når det ligger en historie bak plagget, ikke bare kjøpt på «whereeverforalotofmoney».

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 11:28 Svar

   Sånn er det her og! Hun synes det er superstas å vite at dette er kjolen den eldste kusinen hadde på seg da mamma og pappa giftet seg eller dette er julen mamma hadde på seg da hun var 6 år <3

 • Frk.Fryd

  30/11/2013 at 11:28 Svar

  Tusen takk for alle de ‘normale’ innleggene dine og for din jobb for nyanserte diskusjoner i media.Takk for at du er min stemme der ute.Du skriver og sier kloke ord jeg kjenner meg igjen i.Jeg heier veldig på deg og ønsker deg alt godt du kloke,smarte,vakre kvinne<3varm klem ps.dessuten digger jeg måten du skriver på;feilfritt og levende.

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 11:35 Svar

   Selv tusen takk for veldig varmende, fine ord! De tar jeg med meg 🙂

 • Ida - A Greener Heart

  30/11/2013 at 23:45 Svar

  Så bra fokus, Susanne! Jeg laget en liten bruktguide på bloggen min i september, som kanskje kan være til nytte for dine lesere også: http://agreenerheart.wordpress.com/2013/09/03/bruktguide/

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 10:59 Svar

   Takk! Jeg deler!

 • KB

  02/12/2013 at 13:47 Svar

  Ja, SUPERT fokus du har i disse innleggene dine! Du snakker absolutt for veldig mange av oss når du stiller opp i media med dine kloke og sunne holdninger, TAKK for det!!!

  Mine barn synes det er mer stas å arve tøy enn å få nytt, de brukte plaggene kommer jo alltid fra noen som er eldre og dermed forbilder for barna. Å få gå med ei bukse som den eldre nabojenta har brukt først er toppen av lykke for min 5-åring! Og hvis jeg skal gjette så ville jeg vel tro at det er noe mange mammaer vil kunne kjenne igjen..?

  Må legge til at det finnes enda et godt argument for å gå for brukt til barna, nemlig at brukte klær både er mer behagelige for barna å gå med og oftest har fått vasket helt ut alle de helseskadelige stoffene som nytt tøy settes inn med i dag!

  • Susanne Kaluza

   07/12/2013 at 11:35 Svar

   Takk!!

   Og det med kjemikalier er et veldig godt poeng. Ikke mye igjen av allergifremkallende, kløefremkallende stoffer når klærne har vært vasket i årevis før de når mine barn 🙂

 • Elisabeth Berge

  19/01/2014 at 15:10 Svar

  Det er nettop blitt opprettet en ny portal KUN for gjenbruk av barneklær, barneutstyr og leker. Anbefaler alle å ta en tur innom http://www.bruktebarneklær.no å legge ut noen plagg for salg eller kanskje kjøpe noe nytt?

Post a Comment