5 morsomme spill fra fortiden

Det er ikke til å komme bortifra: Noen ganger er det fryktelig kjedelig å leke med barna. Misforstå meg ikke: Jeg mener ikke at jeg alltid må synes det er kjempemoro å krabbe rundt på gulvet og være skummel løve -de frydefulle hvina fra barna er underholdning nok- men noen ganger føles det som hjernen min skal krympe sammen og bli til en liten ert som triller ut av øret om jeg må rolleleke med de Barbie-dukkene i et eneste minutt til.

Løsningen på det er å forsøke å få barna med på leker som jeg faktisk synes er moro. Det er en fordel for dem og, for de små merker godt forskjellen på ekte entusiasme hos oss voksne, og påtatt: «Nei, nå har vi det moro her dere!».

Selv er jeg fan av brettspill, og ekstra glad i de jeg selv spilte som barn. Her er derfor min liste over spill både store og små vil ha glede av å finne under juletreet i år:

Dette spillet har evig appell. Du får en bunke kort, med sko, kropp, ansikt og hatt og skal sette sammen figurer. Men morsomst blir det egentlig om du ikke får til å sette sammen rett figur, men gir dama med solbriller jegermage og klovnebein. Topp å spille både alene og sammen med andre! De har spillet i de fleste lekebutikker, jeg fant det f.eks til 129 (med fri frakt) hos Toys R Us.
Tiltross for navnet ble kinasjakk ikke funnet opp i Kina, og har heller ikke noe med sjakk å gjøre. Dette over hundreårige spillet holder seg likevel populært. Kanskje fordi reglene er så enkle og målet så lett å forstå? Du skal i alle fall flytte brikkene dine over på motsatt side av brettet. Det kan du gjøre enten ved flytte ett og ett steg, eller (langt morsommere) hoppe over andre brikker. Denne fine reiseutgaven i tre koster 60 kroner hos BR. 

3. Differix.

– Åh, som jeg elsket dette -ser-du-forskjellen?-spillet da jeg var liten! Du får et brett med ni tilsynelatende helt like bilder og tilhørende kort, også skal du studere kortene nøye, nøye og legge dem oppå riktig bilde. Kanskje hatten til klovnen er litt lenger på det ene bildet og kortet? Sparker han kanskje ballen med motsatt ben? Mangler det en knapp på bildet i hjørnet, montro? Tilslutt legger du et gjennomsiktig løsningsark oppå, og får beskjed om du har klart å plassere alt riktig. Differix øver opp konsentrasjonsevnen og nøyaktigheten, og er også supert å spille alene.
Jeg fikk aldri fiskespillet som barn. Storesøsteren min hadde imidlertid ett, og det voktet hun over som om det skulle være laget av gull og diamanter. Som lillesøsteren som -nok ikke helt ubegrunnet ble beskylt for å ødelegge «alle de fineste lekene» hennes – fikk jeg bare aller nådigst spille dette ved sjeldne anledninger, og da bare så lenge hun kunne overvåke at jeg ikke surret sammen fiskestangsnorene. Men O for en lykke! Dette var dermed det første spillet jeg kjøpte til datteren min etter at hun var stor nok til å sitte selv, og jammen er det ikke like moro ennå! Denne fine varianten i tre fra Sprell (som sikkert er vanskeligere å ødelegge enn Karolines i papir) koster 239 kroner. 
Et supert spill for barnahagebarna! Dette klassiske Ravensburger-spillet øver opp gjenkjennelse av geometriske former og farger. Barna skal kaste én fargeterning og én form terning og forsøke å fylle sin side av brettet først. Kommer terningen på jokeren kan du velge henholdsvis form eller farge selv.
Koster 145 kroner hos Shopping4net.  
Hvilke brettspill likte du best som barn?  Og er de like populære hos dine barn fremdeles?
No Comments
 • Emmi

  09/12/2013 at 12:00 Svar

  Å, Mixmax husker jeg godt, det skal jeg jammen lete etter hos besteforeldrene. Enig i at det kan være dødskjedelig å leke, gjelder da å ta initiativ til ting som alle synes er gør. Spill er et ring, jeg synes også lego og andre bygge-aktiviteter fungerer bra som felles lek.
  Synes enkle spill som yatzy og ludo funker bra. Morsomt med de minste å spille ludo og så la de finne på nye regler under veis (jeg besøker deg, tar deg til fange, du treffer den fargen så kommer du på besøk til meg osv). Kan fint spilles før de er store nok til å skjønne reglene.
  Av moderne spill som alle kan spille kan jeg anbefale disse:
  Memory-spill med bilder av kunstneren Charley Harper. Så vakkert at også voksne vil sette pris på å få det. Fin familiegave.
  http://www.amazon.com/Charley-Harper-Memory-Game/dp/1934429260
  «Spiralgo»: spil som også de små forstår, man triller kula til en farge, trekker et aktivitetskort og skal gjøre det som det er bilde av på kortet. Mime, lage lyder, bevegelse, osv.
  http://www.tickety-boo.co.uk/acatalog/Spiralgo_by_Djeco.html#.UqWSbaW8Bg0

 • Hilde

  09/12/2013 at 12:20 Svar

  Å! Elsker MixMax!

  En annen favoritt fra barndommen var Memory.

 • underveis

  09/12/2013 at 12:46 Svar

  Favoritter her i huset er Scrabble, Kina-sjakk og Den forsvunnene diamanten. Og så spiller ungene gjerne kort sammen. Fra egen barndom husker jeg vel mest kortspill, Ludo og Kina-sjakk og et spill som het Master Mind som nå også finnes under et eller annet annet navn. Brettspill er en utrolig god fellesaktivitet. Kan til og med strikke og drikke te mens en spiller. Og snart er vi der hvor de fleste i familien fikser å tape innimellom også uten at verden raser sammen – det har jo tatt noen år…

 • Hanna

  09/12/2013 at 22:29 Svar

  Ei venninne hadde MixMax og jeg elsket det! Syntes det var så gøy, at jeg kjøpte et lignende (og enda billigere) til storesøster i fjor, men det slo aldri an…

  Elsket å spille Den forsvunne diamant etter jeg kom over de skumle røverne, og Virrvarr, Monopol og de fleste kortspill 🙂

Post a Comment