Nyttige bøker om å få søsken

«Gleder du deg til å bli storebror?»
«Så heldig du er som skal få en lillebror eller lillesøster!»
«Skal du bli storesøster? Så gøy!»

Hørt det før?

Sannheten er jo en annen. Etter at den første spenningen over den nye babyen har lagt seg – er det slett ikke  «gøy» å plutselig skulle dele huset sitt og familien sin med en baby. Særlig ikke med en baby som hverken kan bli med ut og huske eller sykle eller bygge lego, som når den ikke sover krever størsteparten av mammas oppmerksomhet fordi hun må amme og som til og med bestemor og bestefar plutselig skal sitte og dikke og dulle med når de er på besøk.

Småsøsken. Dritgøy.

Småsøsken. Dritgøy.

Selvsagt er søsken en fantastisk langsiktig gave, men det første året er det veldig lite lek og moro og veldig mye bæsjing og grining og «vent litt», «vær forsiktig» og «nei, jeg kan ikke lese bok for deg nå, jeg må bade lillebror».

Derfor har jeg alltid vært opptatt av å forsøke å realitetsorientere barna med tanke på hvor «gøy» det skal bli å få et lite søsken inn i familien.

Da jeg gikk gravid med lillebror snakket vi masse med datteren vår om at babyer bare klarer 5 ting:

 1. Sove
 2. Gråte
 3. Spise
 4. Bæsje
 5. og kose

Og at det egentlig er ganske kjedelig å være baby, fordi alt annet storesøster kan -som å sitte, stå, gå, løpe, hoppe, snakke, klatre, synge, danse og spise lørdagsgodt- må babyen lære seg etterhvert.

hill-eric-tassen-far-en-soster

I tillegg lånte jeg omtrent alle bøker som fantes på Deichmanske om det å få søsken. Her var det mye crap, og endel veldig bra. Det jeg ikke synes var så bra var bøker som «Tassen får en søster», der lillesøster kommer hjem fra sykehuset og -vips- er klar for å bli med Tassen ut og leke med. Ikke et særlig fruktbart nivå å legge forventningene på..

Noen bøker har vi imidlertid lest igjen og igjen. Her er mine favoritter:

IMG_9020

Emma og Lillebror er rett nok skrevet for en generasjon siden, men den er fortsatt en av de aller beste bøkene jeg har kommet over om tematikken. Siden det i klassisk «Emma og Thomas» -stil er lite tekst på hver side funker denne fint for barn fra 1-4 år, som jo er nettopp de som i størst grad opplever problematikken på kroppen.

IMG_9024

Boka viser fint både hva storesøsken kan bidra med (vaske babyen, kose med den), men også sjalusi og følelsen av at babyen «stjeler» mamma. Emma vil helst gi bort lillebror til en annen dame, -eller bli babyen igjen selv så hun kan få mamma for seg selv.

IMG_9022

En litt mindre pedagogisk bok om å få søsken er «I magen bor en baby». Boka inviterer den vordende storebror eller storesøster til å fantasere rundt hvordan det er å være babyen i magen. Denne er også super for de minste. Klaffene gjør at den holder på interessen, og de morsomme, tullete bildene gjør dette til en slager hos lillebror, som ofte refererer til denne boka når vi spiser: «Nå seiler babyen på en brødskivebåt, Mamma!»
bilde«Verdens fineste bjørnunger» har litt mer tekst og passer derfor bedre for de litt eldre barna, fra sånn 3-8 år. Dette er en liten søtsuppe av en fortelling om bjørnemamma som forsøker å forklare de tre barna sine hvorfor de alle er «verdens fineste unger».

IMG_9016

Forklaringen er like enkel som den er genial: «Du er den fineste første bjørnungen», søsteren din er «den fineste andre bjørungen» og broren din er «den fineste tredje bjørnungen». Selv om du ikke har grå pels. Selv om du ikke er gutt. IMG_9015

Sist men ikke minst har vi utallige ganger lest Jeg vil også ha et søsken av Astrid Lindgren. Boka handler om Peter som er misunnelig på de andre barna i gata som har sine egne småsøsken de kan trille rundt. Men når hans egen lillesøster Lena blir født blir foreldrene helt forgapt i henne (riktignok akkurat like forgapt i henne som de var i Peter da han var baby), og Peter blir sint og føler seg utenfor. IMG_9037

Han finner på mest mulig bøll mens mamma ammer babyen (høres kjent ut?) og skulle ønske han kunne byttet henne bort med en trehjulssykkel.
IMG_9038
Men så blir Lena eldre og morsom å leke med, og hva skjer da? Mamma får en ny liten baby i magen.
Boka viser på ypperlig vis hvordan det at foreldre bruker så masse tid på babyen er en del av livets sirkel, og ikke handler om «forskjellsbehandling». Og så er jeg stor fan av hvordan Lindgren tar barnas følelser på alvor.

De gamle er fortsatt eldst! Skulle jeg bare kjøpt én bok om å få søsken ville jeg valgt denne.

Har du tips til noen barnebøker som forklarer dette med babyer og småsøsken på en ok måte? Hva er dine favoritter, og hvilke burde jeg styre unna?

PS: Vil du (fortsette å) få mailvarsler når jeg poster et nytt innlegg? Da skriver du inn mailadressen din her. Etter at jeg byttet design på bloggen ble (argh) nemlig absolutt alle epostadressene til dere som abonnerer slettet. Så supert om du skriver inn på nytt om du vil fortsette å følge bloggen:-)

IMG_9041

13 Comments
 • Cecilie Wian

  22/04/2014 at 09:18 Svar

  Vi fikk en «mamma har en baby i magen» Det var ordentlige bilder i den, ikke tegninger. Det syns jeg var veldig greit. Da blir det på ekte og ikke bare et eventyr.

  • Susanne

   29/04/2014 at 08:52 Svar

   Takk for godt innspill!

 • Viviann

  23/04/2014 at 11:36 Svar

  Så vittig å se dette innlegget i går fordi jeg akkurat hadde tatt sjansen og kjøpt en bok til jenta vår på 2 år og 4mnd! Boka heter «Babyen vår» fra Smarte Små, Schibsted Forlag. Jenta vår satt som fjetret og fulgte med og spurte og prata om det vi så og leste! Den har fine tegninger med «titteluker» og realistisk innhold! Veldig fin bok vi kommer til å lese masse!

  • Susanne

   29/04/2014 at 08:53 Svar

   Smarte Små er en kjempefin serie, ja! Fine faktabøker for de minste 🙂

 • Fru Jacobsen (@frujacobsenno)

  23/04/2014 at 13:19 Svar

  Jeg leste Uno i mammas mage til ungene når de skulle bli storesøsken, og den husker de faktisk enda. Også spilte jeg av episoden fra det var en gang et menneske der de viser hvordan en baby blir til 🙂 Mine var litt små, men dine er ganske mye større og kunne nok likt den veldig godt 🙂

  • Susanne

   29/04/2014 at 08:54 Svar

   Det var lurt! Jeg har faktisk hele «Det var en gang et menneske» på DVD, så den må jeg rote fram 🙂

 • Hanna

  28/04/2014 at 20:36 Svar

  Haha, da jeg leste dette innlegget og så Tassen-boken tenkte jeg: «Å, nei! Ikke si at hun anbefaler den?!» For jeg kjøpte nemlig den da lillebror skulle komme, for jeg tenkte at «Tassen er jo alltid en hit», og så handler det om det å få et lite søsken… Så feil kunne man ta, altså. Så kjøpte vi Emma og Lillebror, og om vi skulle fått en til hadde det blitt den fra Smarte Små. Digger de bøkene! (Siden de er fra Tyskland introduserte de Schultüte til storesøster, som allerede har bestilt en sånn fra besteforeldrene sine til hun skal begynne på skolen til neste år, haha.)

  • Susanne

   29/04/2014 at 08:55 Svar

   Hehe, jeg tenkte det samme «Tassen liker hun jo!» Snakk om skuffelse. Men Smarte Små er gullbøker. Veldig fornøyd med at de har med Schultüte på skolestart 🙂

 • Tone Bergli Joner

  23/06/2014 at 11:58 Svar

  Interessant å lèse rådene dine Susanne. Er også veldig glad for innsatsen din i forbindelse med abort. Forbereder et blad for barn til høsten. Kanskje vi kan ta kontakt.
  Hilsen Tone

  • Susanne

   01/07/2014 at 18:03 Svar

   Takk for det, Tone. Bare å ta kontakt om du ønsker det:-)

 • Hilde

  13/12/2014 at 10:48 Svar

  Fantastisk innlegg. Du har alltid så gode og fornuftige tanker. Takk for tips. Har en liten en som snart blir storesøster og nå vet jeg akkurat hva jeg skal se etter 🙂 Ønsker deg og din familie en fin lørdag 🙂

 • hire this company

  27/09/2017 at 14:52 Svar

  The information is very useful in daily life! Thank you, I will use all these tips. I am sure that they will help me a lot!

 • Helene Skoje

  30/04/2019 at 10:00 Svar

  Akkurat dette jeg var på utkikk etter. Takk for anbefalinger <3

Post a Comment