Kryss kvinner inn!

Jeg husker så godt følelsen av å være med mamma inn i gymsalen på Strømsø ungdomsskole for å stemme. Tau, tjukkaser og høylytte rop var ryddet til side for stemmeavlukker, stille hvisking og riksløven tronende i midten.

Det morsomste var å få bli med mamma inn bak gardinen. Inne i avlukket krysset hun i vei på listene, kummulerte opp lærere hun kjente, kvinner og unge og flyttet over folk fra andre lister «Finn Kristian er sånn en fin fyr!» helt til hun følte seg tilfreds med at hun stemte på de hun hadde lyst til at skulle representere henne i kommunestyret eller på Stortinget.

(Av pappa fikk jeg aldri lov til å bli med inn i stemmeavlukket:
«Det er hemmelig valg i Norge», sa han, men så er han vokst opp med to autoritære diktaturer, så jeg kan ikke si jeg klandrer han for det.)

#kvinnerinn

Mamma har lært meg alt jeg kan. Fra å spise skogsbæryoghurt med skje til å kumulere ved valg.

Siden jeg var gammel nok til å stemme for første gang selv, ved kommunevalget i Drammen i 1999, har jeg stemt på en håndfull ulike partier, men jeg har tatt med meg tradisjonen til mamma med ivrig kryssing. Jeg har krysset inn alle med jentenavn, jeg har krysset inn folk på min egen alder, folk med tokulturell bakgrunn og andre jeg tror trenger å ha en stemme om demokratiet skal funke. Det har gjort at det å stemme ved valg føles mer personlig og ikke minst: gøy.

kryss kvinner inn valg #kvinnerinn

Den skal tidlig krøkes! Tradisjonen til mamma med å ta med meg barna når jeg stemmer, og med å krysse flittig på listene har jeg tatt med meg videre. Her er datteren min tre uker gammel, og med på kommunevalget i 2007.

For noen uker siden leste jeg en artikkel skrevet av seniorforsker Torild Skard som handlet om den begredelige kjønnsfordelingen blant de som bestemmer. 6 av 10 av de som står på sikker plass på listene til årets valg er menn. 80 prosent av norske ordførere er menn.

Jeg begynte å sjekke opp dette, og utviklingen har praktisk talt stått på stedet hvil. Kvinneandelen på listene har økt med én prosent siden 2007, og både i 2007 og 2011 endte valget med under 40 prosent kvinner i kommunestyrene.

Så er det slik at vi alle kan krysse på listene for å gi ekstrastemmer til de kandidatene vi mener bør inn, men de færreste benytter seg desverre av denne muligheten.
Flesteparten av de som bruker muligheten vi har til å krysse inn sine favoritter er nemlig politisk engasjerte menn og de ender i sum opp med å krysse inn enda flere menn.

Innsikt og kunnskap er noe begge kjønn har.

Innsikt og kunnskap er noe begge kjønn har.

Med andre ord: Hvis du ikke gir ekstra kryss på stemmeseddelen din gir du makta til de som faktisk gjør det.

Artikkelen jeg leste avsluttet med at utviklingen går så sakte at noen nesten burde laget en kampanje for å krysse flere kvinner inn ved årets valg.

Så da tenkte jeg:

Skal vi ikke bare gjøre det da?

Nå har jeg derfor i ledige stunder innimellom amming og barnehageinnkjøring og jobb sittet og lest meg opp og ringt rundt og laget en liten kampanje som rett og slett og slett heter #kvinnerinn

Alt du trenger å gjøre er å sette et kryss ved sidene av kvinnene som står oppført på stemmeseddelen din. Verre er det ikke!

Sett en kryss ved siden av kvinnene på lista du stemmer på til valget, og bidra til å utjevne den skjeve kjønnsfordelingen blant de som bestemmer!

Sett et kryss ved siden av kvinnene når du stemmer så bidrar du til å utjevne den skjeve kjønnsfordelingen blant de som bestemmer.

Flere ulike folk bringer flere ulike perspektiver med seg når viktig politikk skal bestemmes. Da teller hver stemme!

For å spre budskapet har flinkeste Jenny Jordahl sa ja til å lage illustrasjoner med slagord for kampanjen. Alle bildene finner du her og de er det fritt fram å dele på blogg, Instagram, Snapchat og Facebook!

Så derfor lurer jeg på: Har du lyst til å bli med og bidra?

#kvinnerinn, kryss kvinner inn, jenny jordahl

Ved årets valg kan du bidra til en jevnere kjønnsfordeling i politikken.

Slik kan du hjelpe:

 • Spre ordet ved å dele de fine bildene til Jenny på Facebook/Instagram/Snapchat eller send dem på mail til venner og kjente.
 • Har du en blogg kan du skrive et innlegg om #kvinnerinn. Send meg linken på susannekaluza(at)gmail.com så legger jeg link til innlegget ditt her!

Kvinner Inn – Grønne jenter 

«Det e ittno som kjæm ta sæ sjøl»

Sneglefart -MadDam

«Fortsett utviklinga for kvinner i same tempo (eit prosentpoeng kvart fjerde år), vil kvinner og menn vere likt representert i 2047.»

#kvinnerinn -Hjartesmil

«Ein kan ikkje vera det ein ikkje kan sjå.»

Kvinnemakt -En trussel mot menn? -Lammelårtanker

«Likestilling handler ikke om rosa bodyer, det handler mest av alt om hvilke valg vi tar i et større perspektiv – det handler om hvem vi krysser inn!»

Kryss kvinner inn – Donna Dahlen

«Kommunestyrene i landet vårt tar avgjørelser om alt fra sykehjem til barnehageplasser og kollektivtrafikk. Dette er saker som vedrører alle i samfunnet, kvinner som menn, og derfor bør de som leder kommunene våre speile befolkningen bedre.»

Kvinner Inn – Oslojenta

«Jeg er evig takknemmelig for alle de 845 som valgte å sette et kryss foran akkurat mitt navn på valgdagen.»

Kryss kvinner inn ved årets valg – Livet blant Dyrene

«Det er ikke dumt at menn er politikere (jeg liker jo mange av dem) Det som er dumt er når én gruppe har større makt enn det deres andel i befolkningen burde tilsi.»

Kryss kvinner inn -Jentevakta

«Et godt, demokratisk samfunn kan kun skapes ved at alle blir representert og at alle er med.»

#kvinnerinn -Champagne, food and love

«Om du uansett ikke vet mye om enkeltrepresentantene som står på lista du får i stemmelokalet, så kan du la deg hjelpe av statistikk: mer varierte styrer og grupper tar bedre beslutninger og fungerer bedre.»

#kvinnerinn -JannOrama

«Det er kombinasjonen av kvinner og menn som gjør oss sterke.»

#kvinnerinn -Stine Friis

«Vi trenger unge, gamle, fattig og rik, innvandrere og innfødte. Og vi trenger både menn og kvinner»

Fire nye år med gutteklubb .- Helga Eggebø

«7 av 10 i partias nominasjonskomitar er menn, og mesteparten er over 50 år.»

KUNs valgekstra 2015 – Lindis Sloan

Be a part of the solution

#kvinnerinn -Pia Skevik

«I dag dro mine to søstre og jeg til byen og forhåndstemte! Jeg krysset i vei som om det var bondesjakk.»

#kvinnerinn, kryss kvinner inn, jenny jordahl

Flere ulike stemmer gir flere ulike perspektiver når viktige avgjørelser skal tas.

 • Du kan også gjøre noe helt annet som ikke jeg har tenkt på: Skrive et leserinnlegg om hvorfor folk bør krysse inn mer mangfold og sende til lokalavisa eller printe ut bildene til Jenny og dele ut på gata eller noe annet du har lyst til. Hundre hoder tenker bedre enn ett!

I tillegg vil Kvinneguiden, der jeg er redaktør, kjøre ett intervju om dagen i måneden fram til valget med en dame som IKKE står øverst på valglistene, for å hjelpe til å vise frem hvor mange flotte, kloke, engasjerte damer som brenner for å gjøre en innsats for lokalsamfunnet sitt.

Også har jeg snakket med Sanitetskvinneforeningen som gjerne vil bli med på laget, og som har sagt de skal hjelpe til med å spre informasjonen til sine medlemmer.

Jeg håper du også har lyst til å bidra <3 Er du med?

#kvinnerinn, jenny jordahl, kryss kvinner inn

Sammen er vi sterke!

kvinnerinn_stemme

17 Comments
 • Willy Olsen

  12/08/2015 at 09:17 Svar

  Vil be deg ta en kikk på SV sin liste i Åmot kommune i Hedmark . Av 10 stk på lista er 9 kvinner.

  • Susanne

   12/08/2015 at 17:31 Svar

   Det er flott! Desverre viser det seg år etter år at tiltross for at partiene er bevisste og setter opp dyktige kandidater av begge kjønn er det bare et fåtall av velgerne som er klar over hvor viktig det er å krysse inn de vi ønsker at skal inn. De som krysser inn er en liten gruppe menn, og de krysser inn ende flere menn. Om ikke vi gjør noe får ikke de dyktige kvinnene partiene har satt på lista si sjansen. Så husk: Krysser du ikke på lista du stemmer på gir du makta til de som gjør det!

 • Jorunn

  12/08/2015 at 12:46 Svar

  Bra 🙂 Vi trenger slike kampanjer så makta blir fordelt mer likt mellom kjønnene 🙂

  • Susanne

   12/08/2015 at 17:32 Svar

   Så bra at du synes det Jorunn! Håper du vil bli med å spre ordet om viktigheten av å krysse inn mer mangfold til venner og venners venner 🙂

 • Ingeborg

  13/08/2015 at 09:00 Svar

  Tusen takk for at du har startet denne kampanjen! Etter saken mot reservasjonsrett har vi alle sett at slike initiativer nytter og det er en stor støtte.

  Jeg har også blogget om saken her: http://blog.bulldozerborg.com/2015/08/kvinnerinn/

  Hilsen barnebarnet til Norges første kvinnelige rådmann 🙂 (hvorfor er ikke det orden kjønnsnøytralt?)

 • JannOrama

  14/08/2015 at 09:13 Svar

  Har skrevet om #kvinnerinn på bloggen min i dag;

  http://www.jannorama.no/2015/08/14/kvinnerinn/

  Janne

  • Susanne

   16/08/2015 at 09:38 Svar

   Supert! Så fint perspektiv, -jeg legger til i posten. Masse lykke til med innspurten da <3 <3

 • David

  14/08/2015 at 13:41 Svar

  Synes du gjør en flott jobb, men det blir jo kjønnsdiskriminerende å stemme noen inn kun basert på kjønn istedet for personlige egenskaper og erfaring…

  *rister på hodet*

  Jeg skal forøvrig stemme på vår kvinnelige ordfører i år også, fordi hun har gjort en flott jobb så langt. Kjønnet hennes har absolutt ingenting å si for min del.

  • Susanne

   16/08/2015 at 08:38 Svar

   Det ville vært rart å stemme på noen KUN på grunn av kjønn ja. Helt enig med deg, David! Men det er heller ikke poenget. Du stemmer først og fremst på det partiet du er mest enig i. Om du gir et ekstra kryss til alle kvinnene stemmer du fortsatt på alle mennene på lista. Men siden vi vet at menn får flest ekstra kryss bidrar du til at de damene partiet har ment er dyktige og bør ha plass, faktisk får den plassen. For krysser du ikke på lista du stemmer på gir du makta til mindretallet som faktisk gjør det.
   Og du? Flott at du skal stemme! Det er det aller viktigste 🙂

   Mange klemmer fra
   Susanne

 • Henrik

  21/08/2015 at 10:57 Svar

  Kulminering KUN på grunnlag av kjønn er åpenbar kjønnsdiskriminering. Og da hjelper det ikke at du også stemmer på de andre mennene i partiet. Du sier indirekte at «vi vet at menn får flest ekstra kryss fra andre menn, derfor må vi gi kvinner flere kryss», men hovedproblemet her er jo at det er for få kvinner på listene i utgangspunktet! Det er jo DET du burde kjempet for. Ikke for en unaturlig vridning av stemmegivningen basert på kjønn..

  • Susanne

   25/08/2015 at 06:04 Svar

   Nei. Det står hundrevis av dyktige damer på alle partienes lister. Når vi vet at kun et mindretall gir personstemmer, -og de favoriserer menn- er det heldigvis helt fritt i et demokrati for oss andre å gjøre noe med det, om vi vil og stemme på akkurat de kandidatene vi ønsker. Gir vi ikke personstemmer selv gir vi fra oss makta til det lille mindretallet som faktisk gjør det. Og da faller de dyktige damene som faktisk er prioriter på listene ut, til fordel for (enda flere) menn -som står under de på lista.
   Det er ikke alt som er galt i verden som er like lett å gjøre noe med, men akkurat den flaut skjeve kjønnsbalansen kan vi faktisk gjøre noe med, veldig enkelt, her og nå.

 • Birgitte

  14/09/2015 at 15:31 Svar

  Dette er en flott kampanje! Jeg har vært uenig med deg i mange ting gjennom tiden, men her har du et viktig poeng. Tusen takk for at du viste meg muligheten til å krysse og skrive på lista – de jeg ville gi en ekstrastemme! Hurra for et personlig og heftig godt valg 🙂

 • This meant that voting by choice seemed more personal, and not least, a lot of fun.

 • custom paper writing service

  27/09/2017 at 14:46 Svar

  The post is great! I think that you are really good blogger, because the content of the website is very cognitive and unusual! Thanks a lot!

 • Thanks a lot for sharing this story with us! I am really glad to see the entire post. It’s actually unoriginal!

 • Thanks a lot for sharing this fabulous story with us! I am really glad to see the entire post. It’s actually unoriginal!

 • Pay Someone To Do My Essay

  24/09/2021 at 12:49 Svar

  It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you.

Post a Comment